Locale Altele
Luni, 6 Decembrie 2021
Luni, 6 Dec 2021
Aniversarea ASTRA la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 18 Noiembrie 2011

Sărbătoare a românismului vineri la Satu Mare, la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Transilvane pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA.
 


Manifestările au cuprins momente festive la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Filarmonica „Dinu Lipatti”, cu participarea oficialităţilor locale şi ale unor personalităţi culturale sătmărene şi invitate din ţară.

 

Primul eveniment important a avut loc la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, unde a fost dezvelit un bust al lui Vasile Lucaciu în faţa sălii festive care-i poartă numele. Invitaţii de onoare, între care s-au numărat protopopii greco-catolic şi ortodox ai Sătmarului, Dumitru Roman, respectiv Ioan Socolan, prefectul Radu Giurcă, primarul Iuliu Ilyes, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, senatorul Valer Marian, deputatul Viorel Buda, precum şi numeroşi directori de instituţii şi preşedinţi ai unor organizaţii culturale, au urcat treptele până la etajul al II-lea în aplauzele sutelor de liceeni care-i flancau.

 

Bustul dezvelit de trei dintre elevii eminenţi ai liceului a fost sfinţit de cei doi protopopi, după care directorul instituţiei de învăţământ, Ioan Pop, a vorbit despre importanţa momentului, având în vedere faptul că Vasile Lucaciu a predat Limba Română între 1878 şi 1885 în Gimnaziul Superior Catolic Regesc din Satu Mare, actualul Colegiu Naţional „Mihai Eminescu”.
 

 

De-altfel, prestigioasa instituţie de învăţământ sătmăreană găzduieşte toată ziua seria manifestărilor cu titlul „Toamna, acasă la Vasile Lucaciu”, organizate împreună cu Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare şi Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău.

 

Mulţimea de oficialităţi şi personalităţi culturale s-a mutat apoi în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, unde a avut loc la orele amiezii vernisajul unei expoziţii cu documente despre activitatea ASTRA şi a dr. Vasile Lucaciu.

 

 Apoi, în faţa unei săli arhipline, cei de la masa de prezidiu la care au mai luat loc, alături de cei enumeraţi mai sus, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, profesorul universitar Vasile Vesa, pro-rectorul Universităţii „Vasile Goldiş”, Gavrilă Ardelean, şi academicianul Ioan Aurel Pop, au susţinut conferinţa „Antecedente culturale ale ASTRA în Nord-Vestul Transilvaniei” şi au participat la lansarea cărţii „Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român în Nord-Vestul României. Documente (1862-1947), urmată de un spectacol cultural-artistic cu participarea unor coruri din judeţele Satu Mare şi Maramureş.

 

Aşa cum sublinia în discursul său senatorul Valer Marian, înfiinţarea în 1861, la Sibiu, a Asociaţiei ASTRA a fost un moment astral în istoria poporului român, fiindcă această organizaţie a reunit elita intelectuală a românilor ardeleni care munceau şi luptau pentru emanciparea culturală şi politică a naţiunii lor în cadrul Imperiului Austro-Ungar.

 

 Statutele Asociației precizau următorul scop al acestui for cultural: „Înaintarea literaturii române și cultura poporului român în deosebitele ramuri prin studii, elaborare și editare de opuri, prin premii și stipendii pentru diferitele specialități de ltiință și arte și alte asemenea”.


Primul președinte al Astrei a fost Andrei Șaguna, vicepreședinte Timotei Cipariu și secretar George Bariț. După ani de muncă laborioasă a ASTREI (conferințe, editări de cărți, înființări de școli), Cipariu declara în 1867 următoarele: „Simțul național s-a deșteptat în toată românimea. Națiunea română a venit la cunoștința poziției care i se cuvinte între națiunile Europei; ea va face toți pașii cuveniți pentru a ocupa această pozițiune cu demnitate. Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba.”

După ce a fost decenii la rând farul călăuzitor cultural al românilor ardeleni, ASTRA a fost desfiinţată de comunişti în 1950, pentru a fi reînfiinţată imediat după Revoluţie, în 1990.

1578 vizite
Distribuie pe