Locale Altele
Marti, 20 Octombrie 2020
Marti, 20 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dr. Vasile Lucaciu, de 75 de ani în inima Sătmarului
Florin Răchitan  - Marti, 13 Decembrie 2011

Un grup mare de enoriaşi greco-catolici, dar şi reprezentanţi ai Partidului Naţional-Liberal au aniversat marţi 75 de ani de la inaugurarea statuii preotului dr. Vasile Lucaciu în Piaţa Centrală a Sătmarului, numită atunci Piaţa Brătianu.
 

 

Cu această ocazie, greco-catolicii şi-au sărbătorit marele înaintaş luptător pentru unitatea românilor, în timp ce liberalii s-au mândrit cu faptul că statuia a fost ridicată în timpul guvernării liberale de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

 

După o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Dumitru Roman, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, a evocat momentele inaugurării festive a statuii în data de 13 decembrie 1986, când în centrul oraşului s-au adunat zeci de mii de oameni pentru a-i aduce un omagiu Leului din Şişeşti, iar evenimentul de atunci a fost onorat cu prezenţa de oficialităţi de seamă ai României de atunci, vicepreşedintele Consiliului de Miniştri, Ion Inculeţ, precum şi vicepreşedinţii celor două camere parlamentare, Matei Vasiliu şi Petre Gheaţă.
 

 

Considerată în critica şi istoriografia de azi ca un „monument al elocinţei”, statuia lui Vasile Lucaciu a fost realizată de sculptorul Cornel Medrea şi, după câteva luni de expunere în faţa Ateneului Român din Bucureşti, în iarna anului 1936 a fost adusă la Satu Mare şi instalată în Piaţa Centrală, acolo unde s-a crezut că va rămâne mereu, ca simbol al năzuinţelor de unitate ale românilor din această regiune.

 

Destinul statuii a fost ulterior la fel de zbuciumat ca cel al personalităţii pe care a imortalizat-o: după ocuparea Transilvaniei de Nord de către trupele horthyste a ajuns la Lugoj, apoi la Alba Iulia şi, după mai mulţi ani de popas în curtea Muzeului Cornel Medrea din Bucureşti, în 1968, odată cu înfiinţarea judeţului Satu Mare, a ajuns „acasă”, dar până în 1992 a trebuit să-şi cedeze locul Monumentului Ostaşului Sovietic din parcul central.

 

În discursul său de la manifestarea de marţi, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Satu Mare, Adrian Ştef, şi-a exprimat bucuria că la soclul statuii ridicate în timpul Marii Guvernări Liberale dintre 1933 şi 1937 s-au adunat şi azi un număr mare de sătmăreni şi s-a declarat mândru de moştenirea lăsată Sătmarului de înaintaşii săi politici. 

 

După discursuri, în sunet de colinde, au depus jerbe de flori atât reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, cât şi cei ai Partidului Naţional Liberal, precum şi elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, şcoala la care dr. Vasile Lucaciu a predat Limba Română în secolul XIX.

3135 vizite
Distribuie pe