Un tânăr fotograf din Satu Mare, Virag Botond, a lansat recent un filmuleţ care a devenit repede un viral de succes în mediile online şi, chiar dacă nu şi-a propus să concureze sau să eclipseze filmul de promovare comandat de Primărie, e clar că prezintă o alternativă de o originalitate şi calitate artistică aproape de neimaginat pentru Sătmar.
Filmuleţul realizat cu tehnica numită „time lapse” - adică fotografierea cadru cu cadru a unor evenimente ce se desfăşoară lent, apoi derularea cadrelor cu viteză accelerată – este un exemplu admirabil despre cum se poate face o adevărată operă de artă din pură pasiune şi iubire pentru oraşul natal.
Într-un interviu acordat blogului Sracok.ro, artistul fotograf Virag Botond, care în viaţa cotidiană administrează împreună cu tatăl său un cunoscut magazin de articole electrice, povesteşte despre întregul proces de realizare a filmului, care i-a luat nu mai puţin de 6 luni de zile, cu momente plăcute şi chiar sublime ori mai puţin plăcute, dar cu savurarea fiecărei clipe în care a reuşit să-şi pună în valoare creativitatea.
Considerat de multe „puţin dus de acasă”, când îşi despacheta aparatura foto în toiul nopţii sau în zorii zilei pe digul Someşului, fiind nevoit să-şi asigure toate cheltuielile şi având singurul sprijin într-un amic fotograf care-i împărtăşea pasiunea şi patriotismul local, Virag Botond a reuşit să surprindă esenţa Sătmarului în imagini care taie respiraţia oricărui privitor, având grijă să facă şi aluzii subtile la unele aspecte cu care nu trebuie neapărat să ne mândrim (un Porsche parcat ore întregi pe interzis în sensul giratoriu din Centrul Vechi, într-un loc unde în mod normal nu prea ar avea ce să caute).
În ceea ce priveşte detaliile tehnice şi organizatorice, Botond a recunoscut că s-a confruntat uneori cu situaţii bizare în care a ţinut la îndemână, pentru orice eventualitate, spray-ul lacrimogen, dar alteori s-a bucurat de ajutorul entuziast şi necondiţionat al unor concitadini care-l încurajau să-şi ducă proiectul la bun sfârşit.
Îşi aminteşte cu drag, de exemplu, de amabilitatea paznicilor de la Turnul Pompierilor, care au fost dispuşi să rămână peste program, fără să ceară nimic în schimb, doar pentru a-i permite fotografului să surprindă un superb apus de soare peste oraş.
La unele şedinţe foto a trebuit să inventeze scule şi utilaje speciale care să-l ajute în activitate, ca de exemplu căruciorul pe care a montat aparatura pentru a realiza un aşa-numit „traveling” pe şinele din Gara Ferăstrău, aşa cum fac echipele profesioniste de filmare.
Nu putem să trecem cu vederea nici alegerea foarte inspirată a fundalului muzical bazat pe coloana sonoră a filmului clasic „Das Boot”, precum şi elementele grafice simple şi elegante, care contribuie la o experienţă de neuitat pentru privitori.
Aşadar, fullscreen şi sonor la maxim! Enjoy!