Locale Altele
Joi, 22 Februarie 2024
Joi, 22 Feb 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Număr record de vizitatori şi investiţii masive la Muzeul Judeţean
Florin Răchitan  - Marti, 17 Ianuarie 2012

Anul 2011 a fost un an deosebit de productiv pentru Muzeul Judeţean Satu Mare, iar pentru 2012 sunt pregătite câteva surprize foarte plăcute pentru public.

Directorul general şi directorul adjunct al instituţiei, Liviu Marta, respectiv Szocs Peter, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au prezentat bilanţul pe 2011 în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Cele mai importante realizări coordonate de conducerea şi specialiştii Muzeului Judeţean au fost, fără îndoială, reabilitarea Castelului Karolyi din Carei şi a Cetăţii din Ardud, pentru care s-au alocat aproape 800.000 de euro din totalul de 1,4 milioane de euro atrase anul trecut din fonduri europene.

 

Nu trebuie trecute, însă, cu vederea nici alte realizări, mai puţin vizibile sau spectaculoase, dar importante pentru domeniul de care e responsabil Muzeul Judeţean: renovarea Muzeului de Artă din Satu Mare, achiziţionarea unor case pentru amenajarea de muzee regionale la Petreşti şi Andrid, descoperirea a 200 de cuptoare dacice la Medieşu Aurit, a unor aşezări preistorice şi a unei cetăţi din Epoca Bronzului la Bobald, a unor biserici medievale la Livada şi Medieşu Aurit, precum şi a unei cetăţi la Tămăşeni.

 

În instituţiile administrate de Muzeul Judeţean au fost înregistraţi în cursul anului trecut 43.000 de vizitatori, ceea ce constituie un număr record în ultimele două decenii.

Cel mai mare succes la public l-a avut, fără îndoială, expoziţia cu brăţările dacice şi, încurajată de acest succes, conducerea Muzeului Judeţean are planuri şi mai ambiţioase pentru anul 2012: o expoziţie intitulată „Aurul antic al României”, cuprinzând tezaurul „Cloşca cu puii de aur” şi alte obiecte de valoare provenite de la Muzeul Naţional al României şi din alte 12 muzee din ţară.

 

Având în vedere faptul că se împlinesc trei secole de la colonizarea primilor şvabi în ţinuturile Sătmarului, Muzeul Judeţean pregăteşte ample manifestări în colaborare cu Muzeul din Ulm – Germania, pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment.

 

O expoziţie itinerantă despre judeţul Satu Mare va circula în regiunea de baştină a şvabilor sătmăreni, landul Baden-Wurtenberg, care la rândul ei se va prezenta printr-o expoziţie organizată la Satu Mare.

2326 vizite
Distribuie pe