Locale Altele
Marti, 20 Octombrie 2020
Marti, 20 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mâncare bună şi voie bună la Festivalul Mămăligii de la Turţ
Florin Răchitan  - Luni, 30 Aprilie 2012

Echipa din Ardud a câştigat concursul gastronomic organizat în cadrul primei ediţii a Festivalului Mămăligii, eveniment desfăşurat cu participarea a 15 echipe de bucătari din judeţele Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg.
 


Festivalul, ce face parte dintr-un proiect transfrontalier cu finanţare europeană, a fost o continuare a celui care a avut loc anul trecut în staţiunea Sosto de lângă Nyiregyhaza, organizat cu scopul de a promova mâncărurile tradiţionale specifice acestei regiuni de graniţă.

 
Acest aspect a fost subliniat de preşedintele Consiliului Judeţean în discursul pe care l-a rostit la deschiderea oficială a festivalului, la care au participat un număr mare de oficialităţi locale şi judeţene.


 

“Sunt convins că în urma festivalului de astăzi va exista o cooperare mai strânsă între micro-regiuni, în special între localităţile de frontieră. Trebuie să profităm de orice oportunitate de promovare a culturii şi a produselor tradiţionale, mai ales dacă acest lucru se poate realiza din fonduri europene. Festivalul Mămăligii este un instrument de promovare a bunătăţilor culinare din cele două judeţe, astfel de proiecte urmând să fie incluse în strategia Consiliului Judeţean” – a declarat Csehi Arpad.


 

Bucătarii celor 15 echipe participante au gătit toată ziua sute de porţii de mâncăruri tradiţionale, care trebuiau să includă obligatoriu, prin regulamentul concursului, şi mămăliga pregătită după reţete care mai de care mai surprinzătoare.


 

În tot acest timp, pe scena amplasată lângă parcul central din Turţ au evoluat interpreţi şi ansambluri folclorice româneşti şi maghiare din toate zonele celor două judeţe, dominând, bineînţeles, cele din Ţara Oaşului.


 

În urma degustării preparatelor, juriul compus din bucătarii-şefi ai celor mai titrate restaurante sătmărene şi condus de preşedintele Asociaţiei Maghiare de Gastronomie, Kovacs Mihalyne, a acordat Premiul I echipei „Codru” din Ardud, care a impresionat prin cele mai gustoase combinaţii de mâncăruri tradiţionale.
 

 

Pe următoarele locuri de pe podium s-au situat echipele „Bucătăria oşenească” din Turţ şi cea a şcolii din Vasarosnameny, dar juriul a acordat şi alte 12 premii speciale, cel pentru mămăliga cea mai bună fiind câştigat de echipa PSD Satu Mare.
Gazdele şi oaspeţii lor au petrecut apoi până târziu în compania artiştilor de pe scenă şi, bineînţeles, a pălincii aprige de Turţ.
1480 vizite
Distribuie pe