Locale Altele
Sambata, 23 Septembrie 2023
Sam, 23 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Prima casă ţărănească la muzeul în aer liber din Măriuş
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Joi, 16 August 2012

După sfânta liturghie de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, credincioşii adunaţi miercuri la Mănăstirea Măriuş au asistat la inaugurarea primei case ţărăneşti amenajate în muzeul etnografic în aer liber, la iniţiativa conducerii Muzeului Judeţean.


 

Casa a fost inaugurată de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consilierul judeţean Octavian Petric şi primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, după care a fost sfinţită de un sobor de preoţi.


 

Prima casă din muzeul din aer liber este o casă tradiţională din Pomi, care datează de la 1864, mobilată şi aranjată în stilul caracteristic zonei. Casa face parte din proiectul în care urmează a mai fi amplasate alte 15 case, fiecare reprezentând câte o regiune a Sătmarului.

 

Sfinţirea casei a fost urmată de un spectacol folcloric susţinut de formaţia Romanaşu din Satu Mare, alături de Ionela Toma, iar în final a cântat interpretul de muzică populară Aurel Tămaş.


 

„Am văzut în ultima perioadă că Ţara Codrului a fost uitată, din păcate aşa s-a întâmplat, şi pentru acest lucru am şi eu datoria şi domnul consilier judeţean Octavian Petric să facem ceva pentru Ţara Codrului.

 

Noi ne-am gândit că ar fi foarte bine să repornim proiecte uitate şi să gândim altele noi. În acest moment am relansat un proiect mai vechi, mulţi nu mai credeau că se mai poate întâmpla ceva cu acest proiect.
 

 

Eu, în calitate vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, am răspuns de cultură şi am coordonat activitatea Muzeului Judeţean, iar în discuţiile avute cu primarii din această zonă  ne-am gândit că ar fi bine să alocăm aceşti bani ca să montăm şi să instalăm prima casă. Este vorba de casa din Pomi, care are un rol bine definit în a păstra şi prezenta tradiţiile din aceasta zonă.

 

Un alt motiv pentru care am relansat acest proiect este pentru că e bine să avem un obiectiv turistic lângă o mânăstire, astfel avem motive întemeiate şi argumentate ca să putem să solicităm fonduri de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Transporturilor, ca să putem să reabilităm acest drum” - a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

2811 vizite
Distribuie pe