Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Jandarmul Ioniţă Borşan a pătruns primul în Careiul eliberat
Jandarmeria Satu Mare  - Miercuri, 24 Octombrie 2012

De numele Jandarmeriei Sătmărene « General de brigadă Ioniţă  Borşan » se leagă momentul eliberării oraşului Carei, la 25 octombrie 1944, atunci când la luptele din aceste zone a participat şi o subunitate de jandarmi români,  condusă de către Sublocotenentul Ioniţă Borşan, acesta fiind cel care a pătruns primul în oraşul Carei şi a înălţat falnicul Drapel Românesc.

 

În dimineaţa zilei de 25 octombrie, în jurul orei 5.30, Detaşamentul condus de slt. Ioniţă Borşan a pătruns în Carei, a ajuns la marginea oraşului, apoi, îndrumat de localnici, a pătruns în centrul localităţii.

 

Lângă catedrala din centrul oraşului era un obelisc ridicat de horthyşti, iar slt. I. Borşan, ajutat de patru ostaşi jandarmi, a ridicat deasupra obiectivului drapelul românesc, ceea ce a reprezentat una dintre dovezile victoriei Armatei Române împotriva opresiunii.

 

Având în vedere acest moment istoric, încununat de faptele de vitejie şi eroism ale tânărului sublocotenent, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a solicitat să poarte numele eliberatorului oraşului Carei.

 

Ioniţă Borşan s-a născut la 7 aprilie 1919, în comuna Lieşti, judeţul Galaţi. După absolvirea liceului, urmează cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Jandarmi din Bucureşti 1 septembrie 1939 - 10 mai 1941 terminând cursurile ca şef de promoţie. Acesta va primi sabia de onoare din partea regelui Mihai, în 1941.

 

Ulterior a instruit trei contingente de militari şi şapte promoţii de ofiţeri M.A.I. în Şcoala de Ofiţeri Jandarmi de la 1 septembrie 1945 până în 1948 . Tot în 1941 este avansat la gradul de sublocotenent. Este repartizat în funcţia de comandant de pluton jandarmi la Divizionul 1 jandarmi operativ. Din data de 22 iunie 1941, acest Divizion este pus la dispoziţia Armatei a IV - a Române, care a participat la luptele pentru eliberarea Basarabiei, precum şi la acţiunile ofensive din jurul oraşului Odessa.

 

În septembrie-octombrie 1944, Armata a IV –a Română a rupt apărarea germană de pe Mureş, ajungând în zona Satu Mare, Careii Mari, zonă în care inamicul a încercat să organizeze o ultimă rezistenţă. Pe 24 octombrie, Corpul VI Armată format din Diviziile 3, 9, 21 şi 18 moto au primit ordin să atace pe direcţia Careii Mari pentru a elibera ultima brazdă de pământ românesc.

 

În octombrie 1944, slt. I. Borşan este mutat în cadrul Companiei 132 Poliţie a Diviziei 9 Infanterie „Mărăşeşti”, din Corpul 6 Armată, companie care avea în subordine detaşamentul special întărit condus de slt. I. Borşan. Cu această companie, slt. I. Borşan a participat la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Iniţial a avut funcţia de comandant de pluton, apoi comandantul detaşamentului special numit „Detaşamentul Carei”.

2948 vizite
Distribuie pe