Locale Altele
Marti, 20 Octombrie 2020
Marti, 20 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Casă Memorială dr. Vasile Lucaciu, amenajată la Satu Mare
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Miercuri, 28 Noiembrie 2012

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat miercuri, cu prilejul manifestărilor de comemorare a 90 de ani de la moartea dr. Vasile Lucaciu, că va face toate demersurile pentru amenajarea unei case memoriale a marelui patriot.

Aceasta ar urma să fie amenajată în imobilul din municipiul Satu Mare, de pe str. Vasile Lucaciu nr. 11, unde s-a stins din viață în 1922 cel care a fost unul din principalii artizani ai Marii Uniri din 1918.

 

Casa este în prezent în proprietate privată, dar se află într-o stare avansată de degradare. ”Este o rușine pentru Satu Mare că imobilul în care a murit marele patriot Vasile Lucaciu stă să se prăbușească. Este o rușine că nu știm să păstrăm memoria iluștrilor noștri  înaintași, că până acum nu am reușit să amenajăm o casă memorială Vasile Lucaciu în municipiul Satu Mare. Voi discuta cu Primăria Satu Mare și Ministerul Culturii pentru a găsi o soluție. Județul Satu Mare a dat țării un mare patriot, iar noi suntem obligați să-i păstrăm veșnică amintirea” - a afirmat Adrian Ștef.

 

Împlinirea celor 90 de ani de la moartea dr. Vasile Lucaciu a fost marcată la Satu Mare, la Odoreu - unde a fost dezvelită o placă comemorativă - la Medieșu Aurit și Apa.

În organizarea Consiliului Judeţean Satu Mare, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Muzeului Judeţean şi Asociaţiei Culturală „Sătmărenii”, manifestarea comemorativă a refăcut pe teritoriul judeţului Satu Mare traseul trenului funerar care a transportat sicriul lui Vasile Lucaciu de la casa în care şi-a trăit ultimii ani de viaţă 1920 – 1922 şi până la măreaţa biserică pe care a ctitorit-o la Şişeşti, acolo unde îşi doarme somnul de veci.

3198 vizite
Distribuie pe