Sute de careieni s-au adunat vineri după masă pentru a aduce un omagiu celui ce le-a lăsat ca moştenire Monumentul Ostaşului Român, simbol al luptei de eliberare a acestui colţ de pământ românesc.
Vineri, începând cu ora 16, careienii, mai mulţi ca oricând, au dorit să participe alături de familia marelui artist Geza Vida la manifestările organizate de Consiliul Județean, Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare, Direcția pentru Cultură din cadrul Primăriei Carei și redactia Buletin de Carei, cu ocazia sărbătorii centenarului naşterii artistului.
La manifestări au luat parte primarul Kovacs Eugen insoţit de deputatul Erdei D.Istvan, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Stef, vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, senatorul Valer Marian, deputaţii Ovidiu Silaghi si Octavian Petric, informeaza Buletin de Carei.
După sobra ceremonie religioasă de la Monumenstul Ostasului Roman, manifestările au continuat în Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi, unde a avut loc un simpozion dedicat vieții și operei lui Geza Vida.
La finalul discursului său, primarul Eugen Kovacs a conferit sculptorului Geza Vida titlul „Pro Urbe” post mortem, placheta fiind înmânată fiicei artistului, Zoe Vida Porumb.
Discursul prefectului Eugeniu Avram a scos în evidență valoarea artistului Gheza Vida, pe care îl vede ca un continuator al operei brâncușiene. Amintește de stagiul militar pe care sculptorul l-a efectuat la Satu Mare, dar și prietenia dintre maestru și Paul Erdos, pictorul sătmărean în al cărui atelier se află un totem inspirat de zona folclorică maramureșeană sculptat de Vida și pictat de Erdos.
Președintele Consiliului Județean,
Evenimentul a fost presărat de câteva momente artistice de mare efect. Acestea au fost susţinute de Laura Bakk, purtătoare a unui autentic strai popular, care i-a încântat pe cei prezenţi prin doinele interpretate cu sensibilitate, dar şi de ansamblul condus de prof. Cătălina Curceanu, Club Dance de la Clubul Elevilor Carei, care a interpretat un dans tematic stilizat pe cunoscuta melodie populară Ciuleandra.
A impresionat şi publicul careiean care a vibrat alături de vorbitori, alternând momente de atentă ascultare cu furtunoase aplauze în armonie cu mesajele discursurilor.