Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Centenar Vida Geza la Carei
Buletin de Carei  - Duminica, 3 Martie 2013

Sute de careieni s-au adunat vineri după masă pentru a aduce un omagiu celui ce le-a lăsat ca moştenire Monumentul Ostaşului Român, simbol al luptei de eliberare a acestui colţ de pământ românesc.

 

Vineri, începând cu ora 16, careienii, mai mulţi ca oricând, au dorit să participe alături de familia marelui artist Geza Vida la manifestările organizate de Consiliul Județean, Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare, Direcția pentru Cultură din cadrul Primăriei Carei și redactia Buletin de Carei, cu ocazia sărbătorii centenarului naşterii artistului.

 

La manifestări au luat parte primarul Kovacs Eugen insoţit de deputatul Erdei D.Istvan, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Stef, vicepreşedintele CJ, Mircea Govor, senatorul Valer Marian, deputaţii Ovidiu Silaghi si Octavian Petric, informeaza Buletin de Carei.

 

După sobra ceremonie religioasă de la Monumenstul Ostasului Roman, manifestările au continuat în Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi, unde a avut loc un simpozion dedicat vieții și operei lui Geza Vida.

 

La finalul discursului său, primarul Eugen Kovacs a conferit sculptorului Geza Vida titlul „Pro Urbe” post mortem, placheta fiind înmânată fiicei artistului, Zoe Vida Porumb.

 

Discursul prefectului Eugeniu Avram a scos în evidență valoarea artistului Gheza Vida, pe care îl vede ca un continuator al operei brâncușiene. Amintește de stagiul militar pe care sculptorul l-a efectuat la Satu Mare, dar și prietenia dintre maestru și Paul Erdos, pictorul sătmărean în al cărui atelier se află un totem inspirat de zona folclorică maramureșeană sculptat de Vida și pictat de Erdos.

 

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, apreciază includerea municipiului Carei în calendarul manifestărilor dedicate Centenarului Geza Vida şi evidențiază personalitatea maestrului, „una dintre cele mai prestigioase personalități ale culturii române. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o este mărturie a unicității creației sale peste timp. Prin Monumentul Ostașului Român de la Carei, devine personalitate a județului Satu Mare. Nemurirea lui Vida a început aici la Carei”. La final, Adrian Ștef spune că „e bine să ne sărbătorim artiștii din convingere și nu din complezență”. De asemenea promite careienilor că forul pe care-l conduce va urmări îndeaproape evoluția lucrărilor de modernizare ce se desfășoară în jurul ansamblului monumental.

 

Evenimentul a fost presărat de câteva momente artistice de mare efect. Acestea au fost susţinute de Laura Bakk, purtătoare a unui autentic strai popular, care i-a încântat pe cei prezenţi prin doinele interpretate cu sensibilitate, dar şi de ansamblul condus de prof. Cătălina Curceanu, Club Dance de la Clubul Elevilor Carei, care a interpretat un dans tematic stilizat pe cunoscuta melodie populară Ciuleandra.

 

A impresionat şi publicul careiean care a vibrat alături de vorbitori, alternând momente de atentă ascultare cu furtunoase aplauze în armonie cu mesajele discursurilor.

2062 vizite
Distribuie pe