Locale Altele
Joi, 12 Decembrie 2024
Joi, 12 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aparatură modernă de 400.000 de euro la Obstetrică-Ginecologie
Florin Răchitan  - Vineri, 13 Decembrie 2013

Unul dintre cele mai importante proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană derulate de Spitalul Judeţean Satu Mare s-a încheiat în aceste zile, după doi ani de implementare, iar rezultatele au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de reprezentanţii acestei instituţii şi de partenerii lor de proiect de la Universitatea din Debrecen – Ungaria.

Este vorba despre un proiect cu o valoare totală de aproape 2 milioane de euro, din care Spitalului Judeţean Satu Mare i-au revenit peste 400.000 de euro, iar co-finanţarea de 2% din valoarea acesteia a fost asigurată de Consiliul Judeţean.

Datorită acestui proiect, Secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean Satu Mare a fost dotată cu cea mai modernă aparatură posibilă în acest domeniu, serviciile medicale asigurate astfel de secţia respectivă ridicându-se la cele mai exigente standarde europene, şi, potrivit declaraţiilor directorului medical Paula Mare, chiar peste nivelul unor centre universitare cu mare tradiţie din regiunea noastră.

Managerul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu încheierea cu succes al proiectului, care este al doilea din şirul celor 3 proiecte transfrontaliere importante derulate în ultimii trei ani cu parteneri de dincolo de graniţă. El şi-a exprimat, totodată, speranţa că asemenea colaborări vor continua şi în viitor, primind asigurări de sprijin în acest sens din partea şefului de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Claudiu Sulea.

Şefa secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean, Viorica Varodi, a prezentat câteva dintre aparatele achiziţionate prin acest program şi care vor uşura atât activitatea medicilor, cât şi investigaţiile medicale şi tratamentul pacientelor. Astfel, secţia a fost dotată, printre altele, cu o trusă chirurgicală completă, cu masă şi lampă de operaţie, cu ecograf 3D şi 4D cu sistem Dopler, laparoscop pentru chirurgie invazivă minimă şi videocolposcop pentru investigarea precoce a cancerului de col uterin.

Instituţia lider de proiect, Universitatea din Debrecen, a fost reprezentată la conferinţa de presă de către managerul de proiect Kozma Bence şi profesorul Toth Zoltan, şeful catedrei de Obstetrică-Ginecologie de la renumitul centru universitar. Acesta din urmă a pus accentul şi pe importanţa schimbului de experienţă dintre cadrele medicale implicate în proiect, ei participând împreună la cursuri de perfecţionare profesională, pe rând la Satu Mare şi Debrecen, iar această colaborare va continua şi după încheierea proiectului.

3986 vizite
Distribuie pe