Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Depistarea precoce gratuită a cancerului de col uterin la Satu Mare
Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare  - Luni, 7 Martie 2016

Ministerul Sănătăţii desfăşoară Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Acesta reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de cinci ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne şi se desfășoară gratuit la Satu Mare.  

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat  de cancer de col uterin.  

Screeningul  constă în testarea gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine eligibile.

Pentru a beneficia de acest program, femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie  pentru a fi informate și consiliate cu privire la utilitatea acestui test, modul și locul recoltării, condițiile de recoltare, și vor obține un formular pentru recoltare.

Cu acest formular, femeile se prezintă la centrele de recoltare în vederea efectuării testului. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie, femeile fiind informate despre rezultat și vor primi recomandările medicale în funcție de rezultatul testului.

La Satu Mare, responsabil cu acest test este medicul Kiffer Erszebet. În județ sunt două centre de recoltare. Unul dintre acestea se află la Spitalul Județean, etajul I, camera 11, având program luni și miercuri, între orele 14.00 și 21.00, marți și joi între orele 8.00 și 14.00,  iar cel de-al doilea se află la Tășnad, unde recoltări se fac vineri.

Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei. Depistat în fazele incipiente poate fi tratat, de aceea și importanța testării periodice. 

3788 vizite
Distribuie pe