Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Care sunt cele mai periculoase ingrediente din cosmetice
Gândul  - Joi, 11 Iunie 2009

Produsele cosmetice sunt, adesea, nişte „cocktailuri” de chimicale, cu acţiune nocivă asupra pielii noastre.

Specialiştii susţin că la fabricarea acestor produse se adaugă diferite substanţe chimice pentru a le conferi aroma, culoarea sau consistenţa specifice. Fondul de ten şi pudra, rimelul, cremele autobronzante sau oja sunt câteva dintre cele mai utilizate cosmetice cu acţiune posibil alergenică.

„Nu există produse lipsite total de nichel, care este considerat a fi o substanţă cu potenţial alergic. Dintre produsele cosmetice, fondul de ten şi pudra pot include substanţe dăunătoare din punct de vedere al reacţiilor alergice pe care le produc.

Alergia depinde însă de receptivitatea fiecărei persoane în parte şi de modul în care sunt utilizate produsele cosmetice. Persoanele alergice sunt, categoric, cele mai expuse dermatitelor atopice”, explică dr. Miruna Chelemen, medic primar dermato-venerolog, la o clinică privată din Bucureşti.

Cremele din plante pot produce „dezastre” tegumentare

O situaţie aparte o reprezintă cremele autobronzante, produse la mare căutare în acest sezon. Medicul spune că aceste cosmetice nu sunt dăunătoare, însă atenţionează că nu ne protejează de razele ultraviolete. „Substanţa chimică în procesul de autobronzare este dihidroxiacetona (DHA) - un carbohidrat fără elemente toxice, care interacţionează cu proteinele prezente în epiderm şi conferă tegumentului culoarea dorită, aşa-numita autobronzare. Nu se pune problema ca aceste creme, cumpărate din farmacii, să fie dăunătoare, însă trebuie ţinut cont de faptul că ele nu conţin factor de protecţie solar (FPS) şi, ca atare, atunci când vă expuneţi la soare (şi mersul prin soare este o expunere) trebuie să folosiţi suplimentar cremele cu FPS”, atrage atenţia dr. Chelemen.

Deşi, la prima vedere par inofensive, şi cremele din plante trebuie evitate de anumite categorii de persoane. Dermatologii subliniază că bebeluşii, copiii mici şi bătrânii sunt predispuşi reacţiilor alergice tegumentare, motiv pentru care ei ar trebui să evite cremele cu extracte din plante. „Aceste produse conţin anumiţi derivaţi, puternic alergizanţi şi care, aplicate pe o piele deja sensibilă, pot produce adevărate «dezastre» tegumentare. În cazul acestora, este de preferat utilizarea cremelor pe bază de ape termale”, susţine medicul Miruna Chelemen.

Dorinţa tot mai mare a oamenilor de a avea o igienă riguroasă se poate transforma într-un adevărat inamic al sănătăţii. După ce reclamele ne-au promis că săpunul antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, studii întreprinse în SUA arată că produsul nu este chiar atât de eficient. Dermatologii atenţionează în primul rând asupra triclosanului - unul dintre ingredientele acestui tip de săpun. Triclosanul este o substanţă cu efect antiseptic, dar cu un mare dezavantaj. Atunci când săpunul cu triclosan este întrebuinţat frecvent, bacteriile devin rezistente la această substanţă şi nu mai reacţionează la ea, astfel încât săpunul nu mai are acţiune antibacteriană.

„Săpunurile antibacteriene sunt eficiente, dau nu bune. În plus, ele trebuie folosite ocazional, şi nu zi de zi”, atenţionează dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la o clinică particulară din Bucureşti. Potrivit specialiştilor, acest tip de săpun distruge bacteriile, dar şi flora saprofită, cea care ne protejează de boli. „De aceea, când ne întâlnim cu un germene facem repede urcior, «bube dulci» sau alte infecţii cutanate”, ne atenţionează dr. Iordache. Specialistul mai spune că acelaşi efect îl au şi şerveţelele cu alcool sau spirt.

Evitaţi oja cu formaldehidă

Nici oja sau lacul de unghii nu sunt întotdeauna lipsite de riscuri. Toluenul şi formaldehida, substanţe care se regăsesc adesea în compoziţia acestor produse, pot produce reacţii alergice tegumentare. Această reacţie produce la locul de contact leziuni roz-roşii (eritematoase), cu mici băşicuţe, care produc mâncărime. „Persoanele care au deja alergii de contact beneficiază de nişte teste care conţin cei mai frecvenţi alergeni incriminaţi într-o anumită arie geografică şi care, după 48 de ore, ne îndrumă să ştim la ce alergen are pacientul reacţie”, precizează prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermato-venerolog, la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Tags: cosmetice  periculoase  sanatate  
2666 vizite
Distribuie pe