Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Tratamente antiacnee
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 15 Iulie 2009
Începeţi prin a vă schimba alimentaţia, continuaţi prin a reduce stresul şi, nu în ultimul rând, alegeţi o cremă potrivită tenului.

Modul în care trăiţi influenţează apariţia şi vindecarea acneei. Din nefericire, medicii nu găsesc întotdeauna timp să le explice pacienţilor importanţa acestei abordări. De aceea, e esenţial ca pacientul să se informeze, să fie atent la reacţia pielii la tratament şi să păstreze legătura cu medicul
dermatolog.

Evitaţi dulciurile şi grăsimile
 
Nu este o legendă faptul că persoanele care consumă multe fructe şi legume sunt mai puţin afectate de acnee. În schimb, dulciurile şi grăsimile duc la “răbufnirea” acneei. S-au făcut studii asupra populaţiilor cu un stil
de viaţă tradiţionalist care au trecut la o dietă tip “fast-food” şi s-a observat că numărul persoanelor afectate de această boală a crescut odată cu schimbarea alimentaţiei.

Dulciurile concentrate cresc nivelul de insulină. Insulina stimulează producţia de testosteron, care agravează acneea. O dietă săracă în dulciuri concentrate, combinată cu exerciţii fizice, ţine nivelul insulinei sub control.

Apariţia acneei a fost pusă în legătură cu deficitele de zinc, omega 3, omega 6, precum şi de antioxidanţi ca vitaminele A şi E. Femeilor li se recomandă să consume peşte (omega 3), cereale integrale (fibre) şi alimente pe bază de soia, aceste alimente având printre efectele sănătoase şi scăderea nivelului de testosteron. Alte alimente care ameliorează acneea sunt fructele de pădure, nucile, urzicile şi ceaiul verde.

Afecţiunile intestinale sunt alt factor agravant al acneei. Dermatologii recomandă consumarea unui iaurt zilnic. Acesta ameliorează acneea indirect, prin regularizarea activităţii sistemului digestiv, şi direct, prin acţiune asupra pielii.

Când suntem stresaţi, mâncăm prost


Ca şi alimentaţia, stresul acţionează în acnee la nivelul sistemelor imunitar, endocrin şi nervos. Are ca efect creşterea nivelului de cortizol şi scăderea depozitelor de zinc, magneziu şi seleniu, minerale care vindecă acneea. “Acneea nu prezintă pericol vital, dar este o boală care scade
calitatea
vieţii. Ca şi psoriazisul, acneea creează pacientului un stres suplimentar. Acesta ajunge să evite expunerea şi socializarea, făcând astfel boala mai uşor de suportat psihic”, ne spune dermatologul Costin Căruntu de la Ambulatoriul Spitalului „Nicolae Paulescu” din Bucureşti.

Tratamentul stresului se face cu răbdare, optimism şi ajutor extern. Sunt recomandate psihoterapia, cursurile de management al stresului, masajul, meditaţia, yoga şi aromaterapia.

SFATUL MEDICILOR

Nicio vară fără cremă de protecţie solară cu SPF 30

Soarele are efect antiinflamator la nivelul pielii şi în primă fază ameliorează acneea. Medicii recomandă folosirea unei creme de protecţie solară cu SPF de minimum 30, adaptată tipului de ten, care trebuie aplicată cu o jumătate de oră de înainte de expunerea la soare şi reaplicată la fiecare două ore şi după fiecare baie în mare. Fără protecţie solară, acneea se agravează la scurt timp după primele expuneri.

Multe dintre tratamentele antiacneice produc descuamare şi creşterea fotosensibilităţii cutanate. Pielea care se regenerează trebuie să fie protejată de soare, în caz contrar există riscul ca anumite zone de ten să se bronzeze foarte repede şi să rămână pătate. Este şi cazul cremei Retin A, un tratament cu efecte spectaculoase în anumite tipuri de acnee. “E prudent ca pacienţii să întrerupă tratamentul în perioadele de expunere, mai ales cei care au antecedente de hiperpigmentare”, ne spune dermatologul Costin Căruntu.

RECOMANDATE

- fructe şi legume proaspete (mai ales fructe de pădure, nuci, urzici, spanac), cereale integrale, peşte, iaurt cu Bifidus; 
- cremă de protecţie solară cu SPF minimum 30, produse
cosmetice
adaptate tipului de ten; 
- demachiere zilnică şi corectă, dimineaţa şi seara; 
- exerciţii fizice.

NERECOMANDATE 

-grăsimile animale, alimentele tip fastfood, prăjelile, margarina şi condimentele; 
- dulciurile concentrate, ciocolata şi cafeaua; 
- lactatele în exces; 
- folosirea excesivă a produselor cosmetice; 
 - fumatul, stresul.

Tags: tratament  acnee  sfaturi  
3325 vizite
Distribuie pe
Radu
Cele mai bune pentru detoxifierea organismului sunt ceaiurile de papadie.
2017-09-04 14:49:59
Denis
Un produs interesant e si derminax pentru curatirea tenului.
2017-05-16 16:03:24
Marcela
Foarte bune aceste sfaturi. Eu daca as avea probleme as merge mai mult pe varianta cu suplimente pe baza de zinc sau magneziu. Astea ajuta destul de mult si sunt si usor asimilate de corp.
2016-04-21 14:20:49