Locale Altele
Sambata, 5 Octombrie 2024
Sam, 5 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Află ce contraceptive ţi se potrivesc
Gândul  - Luni, 20 Iulie 2009

Medicii ginecologi atrag atenţia asupra faptului că anticoncepţionalele luate la recomandarea unei prietene sau a farmacistului duc la dereglarea nivelului hormonal din sânge.

Astfel, femeia care ia contraceptive orale „după ureche” se poate îngrăşa sau îi poate creşte păr pe faţă sau mâini.

„Anticoncepţionalele se dau în urma unor analize de sânge, iar, în plus, medicul specialist va face anamneza pacientei, adică istoricul familial al afecţiunilor, pentru a nu declanşa apariţia anumitor boli”, spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Pe piaţa din România există mai multe tipuri de contraceptive orale, iar medicul Ruxandra Dumitrescu explică rolul fiecăruia. „Cele mai utilizate sunt anticoncepţionalele monofazice, în care toate tabletele sunt identice în conţinut. Estrogenul este acelaşi pentru toate tipurile, se numeşte estradiol, şi diferă din punctul de vedere al cantităţii, care poate fi de 30 micrograme/tabletă, adică în pilula clasică, sau de 20  micrograme/tableta în micropilulă”.

Ginecologul completează că, pentru pacientele cu acnee, seboree, căderea excesivă a părului, din cauza sintezei mari de androgeni, se recomandă formule anticoncepţionale cu 35 micrograme zilnic, adică contraceptivele Diane 35. „Acestea se utilizează pe o perioadă între trei şi şase luni, până ce afecţiunea tegumentară dispare. Este bine să evităm administrarea pe termen lung a dozelor mari de estrogeni”, avertizează Dumitrescu.

Anticoncepţionalele se recomandă şi în funcţie de vârsta femeii. „Dacă pacienta este tânără, atunci sunt ideale cele precum Logest sau Mercilon, deoarece acestea sunt bine tolerate de organism şi împiedică apariţia greţurilor”, adaugă dr. Ruxandra Dumitrescu.

Anticoncepţionalele Yaz sunt recomandate femeilor care suferă de sindromul premenstrual neplăcut, adică de dureri insuportabile. „Aceste contraceptive orale se iau continuu, folie după folie. Avantajul acestui produs este scăderea spectaculoasă a durerilor menstruale, iar doza mică de hormoni duce la scăderea riscului de apariţie a edemelor sau a creşterii în greutate”, explică dr. Dumitrescu.

Evitaţi pauzele de anticoncepţionale

Dr. Ruxandra Dumitrescu spune că aceste contraceptive din secolul XXI nu afectează ficatul, iar pauza trebuie evitată, mai ales dacă nu ne dorim o sarcină. „Pilulele se pot folosi de la începutul vieţii sexuale până la menopauză. Nu trebuie să facem pauze dacă tolerăm bine un anumit tip de contracepţie. E bine să începem cu micropilule, pentru că doza mică per tabletă este lipsită de reacţii adverse şi complicaţii”, spune medicul ginecolog. Specialistul completează că, dacă toleranţa este bună, nu se vor schimba, nu se face pauză. Dacă apar sângerări mici, zilnice, medicul va schimba cu alte tipuri de anticoncepţionale.

Singura perioadă în care este recomandată pauza de anticoncepţionale este cea în care se urmăreşte obţinerea unei sarcini.

Femeile care folosesc pilule trebuie să meargă la medic anual, pentru a efectua analize uzuale ale sângelui, pentru evaluarea funcţiei hepatice şi renale. „Orice pacientă va face şi un examen citovaginal Babeş Papanicolau şi va explica medicului simptomele neplăcute apărute pe timpul tratamentului cu anticoncepţionale. La apariţia oricăror efecte secundare, medicul va fi consultat”, atenţionează dr. Dumitrescu.

Alte metode de contracepţie pentru femei

Inelul contraceptiv: cu aplicare intravaginală din prima zi a menstruaţiei pentru 21 zile. „Se lasă 7 zile interval liber, apoi se aplică altul. Principiul inelului este similar cu anticoncepţionalul clasic combinat. Din inel se absoarbe zilnic, prin vasele vaginale, cantitatea minimă necesară de hormoni pentru protecţie împotriva sarcinii”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.

Steriletul: după vârsta de 40 ani se recomandă aplicarea unui dispozitiv intrauterin. „În afara efectului contraceptiv, este indicat în sângerări uterine anormale, ca tratament”, spune specialistul.

Tags: contraceptive  recomandare  medic  
29513 vizite
Distribuie pe
Elena
Am 31 de ani si sunt slaba ce anticonceptionale pot sa iau
2020-05-02 14:00:27
Mariana angelica manea
Am fibrom uterin si ciclu menstrual neregulat.
Ce tratament pot lua?
Am luat trei ani Orgametril dar acum nu se mai gasrste cu ce as putea sa il inlocuiesc?
2019-02-09 09:08:52
Paula
Buna seara. Am o intrebare am aproape 35 de ani si de cativa ani am probleme cu pilozitatea. Am par pe fata si corp. As putea lua Diane35 ca si tratament pentru o perioada?? Multumesc
2018-07-30 20:14:59
Catalina
Buna seara. Am 20 de ani. Ce anticonceptionale ar trebui sa iau? Am mai luat rigevidon si mi.a dereglat si menstruatia si am tot timpul nervi de nu ma mai recunosc... Si sunt si slaba, am 40 de kg, am slabit 4 kg in aproape 2luni. Va rog frumos dati.mi un sfat m.ar ajuta foarte mult... Multumesc frumos!
2018-07-12 01:23:03
Gina
Am 18 ani ce anticonceptionale trebuie sa iau ?
2018-06-28 23:33:40
Vasilica
Buna ziua am si eu o intrebare.nu am avut mestruatie 2 ani si mia venit luna asta.am 34 ani si nu stiu ce sa fac ce pastile sa iau ca sa am ciclul pe fie care luna. Astept raspuns.multumesc
2017-05-10 11:37:32
laura
Am 25 de ani si 2copii.ce anticonceptionale sa iau pt ca sunt f slaba as vrea sa ma ingras
2017-03-15 17:21:46
voineaganamaria
Buna ziua am o intrebare daca am avut ciclul menstrual pen3pana pe8si pe 15nu mam protejat este posibil sa vii insarcinata astept raspuns multumesc frumos
2016-10-16 13:15:42