Locale Altele
Miercuri, 25 Noiembrie 2020
Mie, 25 Nov 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
O nouă soluţie pentru contracepţia de urgenţă: pastila de a 5-a zi
Gândul  - Marti, 8 Septembrie 2009

Un nou contraceptiv de urgenţă care poate fi luat în primele cinci zile după un raport sexual neprotejat va apărea pe piaţă în curând.

Medicamentul va ajunge la sfârşitul acestei luni în farmaciile din Franţa şi, ulterior, în cele din Europa, informează Le Figaro în ediţia on-line.

Studiile clinice realizate până acum arată că eficacitatea pilulei Ellaone este de 95%, timp de cinci zile.

Cercetătorii spun că din cele peste 1.240 de femei care au participat la testul final privind eficacitatea produsului, doar 26 - reprezentând doi la sută - au rămas însărcinate.

Medicii apreciază că această cifră este inferioară pragului de 5,5 la sută din totalul femeilor care ar fi putut rămâne însărcinate dacă nu ar fi utilizat nicio metodă de contracepţie. "Pilula a evitat astfel trei cincimi din sarcinile neaşteptate", se afirmă într-un document publicat de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMEA).

În privinţa efectelor secundare, specialiştii afirmă că acestea se limitează la dureri abdominale şi la tulburări ale menstrei.

O comparaţie făcută de medici între medicamentul Levonorgestrel - pilula contraceptivă comercializată din 1999 de către acelaşi laborator - şi cel actual arată că prima dintre ele este comparabilă cea nouă în primele 24 de ore, având o eficacitate de 95%, însă scade la doar 60% pentru intervalul 48-72 de ore. De aceea, medicii recomandă administrarea ei în primele 12 ore şi cel mai târziu a treia zi după un raport sexual neprotejat.

Cercetătorii de la laboratorul firmei producătoare consideră că diferenţa de eficacitate între cele două medicamente se explică prin modul diferit de acţiune. "Pilula mai veche este un progestativ, ea blochează ovulaţia, însă nu mai este activă după ce trece perioada de secreţie hormonală care declanşează ovulaţia. Produsul nou blochează şi el ovulaţia, dar rămâne eficient mai mult timp, până la ruptura foliculară", explică Luc Massart, directorul executiv al companiei producătoare.

Pilula pentru contracepţia de urgenţă a obţinut, în luna mai, autorizaţia de distribuţie în Europa, iar acum aşteaptă ultimul aviz de la EMEA, pe 24 septembrie.

Tags: pilula  contraceptie  sex  
2965 vizite
Distribuie pe