Fetele de 14 ani se pot proteja încă de la această vârstă de o sarcină nedorită cu ajutorul pilulelor contraceptive, sunt de părere medicii. „O persoană sănătoasă poate să ia pilule contraceptive de la pubertate, de la 14-15 ani. În plus, pilulele se pot lua şi ca tratament în diverse afecţiuni ginecologice (tulburări de menstruaţie, chisturi ovariene, hemoragii, endometrioză) sau pentru tratarea acneei”, susţine dr. Dorina Blaja, medic la cabinetul de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Ilfov (fost Titan).
Specialistul spune că aceasta este una dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), prezentate în cadrul unei conferinţe recente. De asemenea, medicul mai lămureşte un mit. „Se spune că femeile trebuie să facă o pauză atunci când iau contraceptive orale. OMS a mai spus, bazându-se pe experienţa ţărilor din întreaga lume, că nu este nevoie de această pauză la administrarea pilulelor, decât atunci când femeia doreşte să rămână însărcinată sau în urma unei operaţii cu imobilizare la pat”, precizează dr. Blaja.
Medicii de planificare familială spun că, în ultimul timp, tinerii îşi încep viaţa sexuală tot mai devreme, dar se informează în legătură cu metodele de contracepţie la care doresc să recurgă. „Sunt cazuri foarte rare atunci când tinerele ni se adresează la vârste de 14-15 ani. Majoritatea vin la 16, 17 şi 18 ani până la 25 de ani”, declară dr. Blaja.
Medicul spune că numărul celor care vin variază de la 3-6 persoane pe zi până la 25 în aceeaşi zi. La Centrul naţional de planificare familială şi contracepţie din cadrul Maternităţii Giuleşti, se află în evidenţă, potrivit medicilor, peste 34.000 de femei.
Sterilet cu doar 10 lei
Doctorii spun că le încurajează pe tinere să se protejeze la contactul sexual de o sarcină nedorită, mai ales că, prin programul naţional de planificare familială şi contracepţie, se acordă gratuit contraceptive şi consultaţii medicale. „Avortul nu este o metodă contraceptivă. Această ultimă soluţie de împiedicare a unei sarcini poate să ducă la infertilitate sau chiar la deces”, avertizează dr. Dorina Blaja. De asemenea, medicul mai insistă şi pentru efectuarea unui examen ginecologic anual.
Potrivit dr. Adriana Constantin, medic la Centrul naţional de planificare familială şi contracepţie din cadrul Maternităţii Giuleşti, prin programul naţional de planificare familială şi contracepţie, elevii şi studenţii, dar şi şomerii, persoanele din mediul rural, cele care primesc ajutor social pot beneficia de contracepţie gratuită. De această metodă se bucură şi femeile în primele trei luni de după un avort sau persoanele care declară, pe proprie răspundere, că nu au nici un fel de venit. Pentru a primi gratuit prezervative sau pilule contraceptive, elevii şi studenţii au nevoie doar de carnetul de note vizat pe anul în curs sau de o adeverinţă de la unitatea de învăţământ. „Orice persoană poate beneficia de contracepţie şi consultaţie gratuită, chiar dacă nu este înscrisă la un medic de familie”, precizează dr. Constantin.
Printre metodele de contracepţie disponibile în cabinetele de planificare familială se numără prezervative, pilule contraceptive, injecţii contraceptive, sterilete. Persoanele care apelează la serviciile acestor cabinete primesc gratuit 12 prezervative lunar, o folie de pilule contraceptive în fiecare lună sau o injecţie care protejează timp de trei luni.
Pentru persoanele care doresc anumite tipuri de pilule, acestea se pot achiziţiona la un preţ mult mai redus decât în farmacii. „Spre exemplu, pilule care în farmacii costă 30 RON la cabinetele de planificare familială se găsesc cu 15 sau 17 RON”, potrivit dr. Blaja de la Spitalul Titan. Dr. Constantin, de la Maternitatea Giuleşti, ne spune că, în timp ce în clinicile private pentru montarea unui sterilet se plătesc câteva milioane, la acest cabinet costă 10-30 RON.