Locale Altele
Luni, 26 Octombrie 2020
Luni, 26 Oct 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Prof. dr. Galajda Zoltan a salvat piciorul unui bolnav de diabet
Spitalul Judeţean Satu Mare  - Vineri, 8 Iunie 2012

Prof. dr. Galajda Zoltan, asistat de dr. Maria Andrei, chirurg vascular de la Clinica nr. 2 din Cluj-Napoca, şi dr. Papp Csaba, medic anestezist din Debrecen, au efectuat marţi o operaţie de salvare de membru inferior al unui pacient din judeţul Satu Mare. Acesta s-a prezentat cu puţin timp în urmă, la o consultaţie la Clinica Universitară de Chirurgie Cardiovasculară din Debrecen.

 

Pacientul în vârstă de 48 de ani, pe fondul unui diabet zaharat asociat unei arteriopatii ale membrelor inferioare, a ajuns cu piciorul drept într-o stare critică, având o plagă enormă în talpa piciorului,  ce penetra în profunzime aproape 8 cm.

În această stare clinică, ar fi urmat inevitabil amputarea membrului, la o vârstă tânără, cu consecinţe pe viaţă.

 

După ce bolnavul a consultat mai multe centre din România, a ajuns şi la Clinica Universitară din Debrecen pentru a fi consultat de specialiştii chirurgi vasculari.

Medicii chirurgi  vasculari ai clinicii au solicitat şi opinia prof. dr. Galajda Zoltan, care a considerat că merită a se încerca salvarea piciorului pacientului printr-o intervenţie chirurgicală de revascularizare a membrului, folosindu-se un protocol complex cu asocierea unui tratament local al plăgii mai puţin cunoscut.

 

Bolnavul s-a interesat imediat de costurile intervenţiei. Prof. dr. Galajda Zoltan l-a îndrumat spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, la Compartimentul de Chirurgie Vasculară. Mare a fost surprinderea pacientului când la Satu Mare a fost întâmpinat de acelaşi doctor care l-a consultat la Debrecen, iar motivul pentru care dr. Galajda l-a îndrumat acasă a fost pentru ca pacientul să nu suporte costurile mari de tratament din Ungaria, având în vedere şansele reduse de reuşită ale operaţiei.

 

Bolnavul a avut multe cuvinte de laudă la adresa medicului curant actual şi al clinicii, respectiv dr. Maria Andrei, chirurg vascular de la Clinica nr. 2 din Cluj Napoca, fapt pentru care Galajda Zoltan a invitat-o să asiste la intervenţia chirurgicală programată la Satu Mare.

 

Operaţia a durat peste 4 ore, timp în care echipa de medici, la care s-au adăugat şi şeful secţiei de terapie intensivă Aurel Lupşa şi medicul anestezist Traianela Cucu Ionescu, au prelevat un grefon venos (o venă din membrul inferior al bolnavului) cu ajutorul căreia s-a reuşit revascularizarea membrului cu circulaţie arterială critică.

 

S-au folosit tehnici de sutură minuţioase, cu fire foarte fine, vizibile doar cu ochelari speciali şi, în acest fel, extremitatea distală a „bypass-ului” a fost suturată. Fără aceste tehnici, şansa de reuşită a intervenţiei ar fi fost foarte mică.

Tot datorită unui aparat special (cameră de luat vederi încorporată în lampa frontală a chirurgului, cu ochelari virtuali pentru asistent), achiziţionat la Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară de la Satu Mare, medicii anestezişti şi personalul ajutător din sala de operaţie au putut urmări diferitele etape ale intervenţiei pe monitorul sălii de operaţie, fără să deranjeze echipa chirurgicală.

 

Piciorul bolnavului fiind într-o stare septică, intervenţia s-a efectuat sub protecţia unui aparat, care printr-un burete special asigură aspiraţia continuă a plăgii din talpă, localizând şi tratând procesul infecţios.

 

În prezent, pacientul se află în convalescență, încă racordat la aparatul mai sus amintit, iar ţesutul devitalizat al plăgii a devenit normal şi este promiţătoare reapariţia pulsului arterial la nivelul gleznei, fapt demonstrat de examenul Doppler. După salvarea membrului inferior, bolnavul va necesita o intervenţie chirurgicală ortopedică de corecţie prin care bolnavul îşi va redobândi mersul.

4628 vizite
Distribuie pe