Locale Altele
Joi, 5 August 2021
Joi, 5 Aug 2021
Bolile care îi macină pe români
Evenimentul Zilei  - Vineri, 29 August 2008
Programul naţional de evaluare a stării de sănătate, lansat în urmă cu un an, va continua şi anul viitor, astfel încât să-şi poată face analizele toţi cei care nu au primit, deocamdată, taloanele ori au intrat târziu în posesia acestora.
 
Până acum au fost evaluate peste 11 milioane de persoane, ceea ce înseamnă cam jumă tate din populaţia României, după cum indică date puse la dispoziţie, ieri, de Ministerul Sănătăţii Publice.

Concluziile evaluărilor arată că, din cei evaluaţi, 30% riscă să facă diabet zaharat, o boală specifică ţărilor dezvoltate. Afecţiunile cardiovasculare au trecut pe locul doi, iar pe trei se situează cancerul.
 
Bărbaţii preferă carnea grasă şi alcoolul

Riscul ridicat de a face diabet, boli cardiovasculare şi cancer are legătură cu stilul nesănătos de viaţă al românilor spun medicii, dar şi statisticile. Potrivit acestora, 34% dintre bărbaţii români şi 23% dintre femei consumă zilnic carne grasă. „Acest obicei este mai întâlnit la sate decât la oraşe“, a precizat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Alcoolul este şi el consumat zilnic de o mare parte a populaţiei: 30% dintre bărbaţi şi 6% dintre femei au acest obicei. Procentul celor care fumează este de 29%, în cazul persoanelor de sex masculin, şi de 12%, în cazul celor de sex feminin. Puţini români practică un sport cu regularitate, respectiv 2% dintre bărbaţi şi 1% dintre femei, dar mai mulţi obişnuiesc să meargă pe jos. Cifrele arată că 68% dintre bărbaţi şi 67% dintre femei merg cel puţin 30 de minute pe jos, de cinci ori pe săptămână.

Incidenţa diabetului,
mai mare decât în SUA

Diabetul este o boală despre care medicii spun că e „de import“, cauzată de alimentaţia bogată în grăsimi şi zaharuri, dar şi de obezitate şi de sedentarism. În opinia specialiştilor în domeniu, faptul că 3,3 milioane de români riscă să facă diabet este îngrijorător. „Este o cifră foarte mare, care implică foarte multe cheltuieli ulterioare“, consideră nutriţionistul Alina Jiletcovici, de la Cabinetul de diabet şi obezitate „Moşilor“ din Capitală.

Aceasta spune că cifrele de la noi le depăşesc şi pe cele din Statele Unite, unde se estimează că 24% din populaţie riscă să facă diabet. „Este nevoie de un program naţional în care populaţia să fie educată să aibă o alimentaţie sănătoasă, să nu mai consume grăsimi animale în exces, dulciuri concentrate şi să mănânce zilnic legume, fructe, cereale integrale. În plus, oamenii trebuie învăţaţi să facă mişcare zilnic, cel puţin 30 de minute de mers pe jos în ritm alert“, recomandă nutriţionistul.

Pentru programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei s-au cheltuit peste 154 de milioane de euro, bani alocaţi medicilor de familie, laboratoarelor de analize şi tipăririi taloanelor. Din cele peste 22 de milioane de taloane distribuite, peste 2 milioane au fost returnate.

PREVENŢIE ÎN ŞCOLI

Elevele, vaccinate contra cancerului de col

Din această toamnă, adolescentele de 11-12 ani vor fi vaccinate, printr-un program al Ministerului Sănătăţii, împotriva cancerului de col uterin, dat de virusul HPV. Programe similare se desfăşoară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Marea Britanie ori Suedia. Virusul HPV este asociat cu 96% din cancerele de col uterin. Tot din toamnă vor avea loc şi programe pentru depistarea cancerelor de col uterin, de sân şi de colon.
3253 vizite
Distribuie pe