Locale Altele
Sambata, 18 Mai 2024
Sam, 18 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Supa la plic potoleşte foamea şi găureşte stomacul
Gândul  - Marti, 3 Martie 2009

Supele instant reprezintă un pericol pentru sănătate, în primul rând din cauza conţinutului mare de sare pe care îl au.

„Atunci când sunt consumate un timp îndelungat, supele instant grăbesc apariţia hipertensiunii arteriale şi afectează sistemul imunitar şi stomacul. Când sistemul imunitar este slăbit, bacteriile nu întârzie să apară. Astfel, şi Helicobacter Pylori - bacteria răspunzătoare de apariţia ulcerului, cancerului de stomac şi a gastritei – îşi va face apariţia, infectând mucoasa stomacului”, atenţionează prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Specialistul spune că supa este, prin definiţie, un aliment valoros din punct de vedere nutriţional, datorită conţinutului de legume proaspete, dar care nu trebuie să fie fierte excesiv. Astfel, supele instant, fie că sunt sub formă de cubuleţe, prafuri sau la borcan, încalcă această regulă.

Consumul îndelungat poate crea carenţe nutritive

„Aceste produse nu aduc nutrienţi, deoarece cantitatea de legume este infimă şi, în plus, zarzavaturile sunt deshidratate. Aceste tipuri de supe conţin foarte multă sare şi arome artificiale – agenţi de întărire a gustului, printre care se numără glutamat (E621) şi guanilaţi (E629, E628, E 627), substanţe de îngroşare – guma guar şi coloranţi – riboflavină (E101), colorant galben sau alţi coloranţi, care sunt E-uri”, precizează prof. Mencinicopschi. Şi nutriţioniştii sunt de aceeaşi părere.

„Supele instant nu au niciun element nutritiv proaspăt. Mai mult, în cazul unui consum îndelungat de asemenea produse, pot să apară carenţe nutritive sau un deficit de săruri minerale”, subliniază prof. univ. dr. Maria Moţa, şeful clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Medicii atrag atenţia că „supa la cană”, cu substanţe de sinteză, nu este recomandată celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. Nici pentru persoanele cu osteoporoză nu sunt indicate, deoarece sarea „scoate” calciul din organism. De asemenea, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supă instant.

Supa instant – pericol de celulită

Produsul nu este recomandat nici femeilor care au celulită sau care vor să nu aibă. „Supele instant au un conţinut ridicat de sare, iar sarea reţine apa în ţesuturi, conducând la o inflamare la nivelul hipodermului. Astfel, în timp apare aspectul de coajă de portocală”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Şi nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atenţia că produsul amintit nu este recomandat persoanelor cu sindrom de retenţie de apă.

Tags: supa  plic  sanatate  
14820 vizite
Distribuie pe