Locale Altele
Duminica, 1 Decembrie 2024
Dum, 1 Dec 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum poţi să-ţi păcăleşti foamea ca să nu te îngraşi
Gândul  - Luni, 17 August 2009

Orele petrecute peste program, viteza cu care suntem forţaţi să desfăşurăm diferite activităţi, ritmul alert al vieţii de zi cu zi sunt câteva dintre motivele care duc la apariţia stresului.

Specialiştii în nutriţie spun că de cele mai multe ori stresul induce senzaţia de foame chiar dacă abia te-ai ridicat de la masă. „Dereglările hormonale, stresul şi diabetul sunt cele trei afecţiuni care dau o senzaţie continuă de foame”, spune dr. Livia Nena, bionutriţionist.

Astfel, specialistul adaugă că persoanele care la scurt timp după ce au mâncat au poftă de o mică gustărică ar trebui să se prezinte la un medic specialist, deoarece senzaţia de foame continuă este ca picătura chinezească care, o dată cu trecerea timpului, duce la apariţia bolilor de inimă şi distrug ficatul.

„Organismul are un «ceas» după care funcţionează. Are perioada de asimilare, perioada când cere de mâncare şi perioada de eliminare. Mâncând neregulat sau din jumătate în jumătate de oră nu facem nimic altceva decât să ne dăm stomacul peste cap”, explică dr. Nena.

Bionutriţionistul spune că pofta de dulce „ascunde” diabetul, iar cea de sărat apare pe sistem nervos. Astfel, apariţia poftei de ceva dulce, respectiv de o tabletă de ciocolată sau de prăjiturele, consumate imediat după masă este cauzată de variaţia bruscă a nivelului glicemiei. În organism, nivelul de zahăr în sânge este un parametru reglat în permanenţă.

După masă, zahărul din alimente trece în sânge şi glicemia creşte. Atunci, pancreasul secretă insulina, iar acest hormon face ca excesul de zahăr să fie direcţionat către ficat. Dr. Nena spune că persoanele care au o poftă continuă de dulce trebuie să se prezinte la medic, deoarece riscul de a suferi de diabet este foarte ridicat.

„Persoanele care sunt stresate recurg la altfel de gustări. Chipsurile, sărăţelele, pufuleţii şi alte produse care se pot ronţăi sunt un mod de relaxare pentru cei cu un program încărcat. Aceste gustări duc la creşterea în greutate. Deşi nu mâncăm mult, organismul nu şi-a respectat «orarul»”, explică bionutriţionistul.

Masa de fructe, cea mai sănătoasă gustare

Dr. Livia Nena recomandă trei mese principale pe zi şi două gustări. „Micul dejun trebuie luat până în ora 8. Dimineaţa se pot mânca două felii de şuncă slabă cu o roşie, sau un ou fiert cu roşie sau ardei gras”, spune bionutriţionistul. La micul dejun se mai poate mânca un iaurt sau un bol de lapte cu cereale. „Atenţie însă, pentru a ne păstra în formă, cerealele trebuie să fie integrale. Evitaţi pe cât posibil cele cu glazură sau cerealele cu fructe, deoarece acestea conţin foarte mult zahăr”, avertizează Livia Nena.

Până la masa de prânz este recomandat unul sau două fructe. „Un lucru important este să ne fixăm ore de masă, peste care să nu trecem. La masa de prânz putem mânca un piept de pui la grătar, din care organismul îşi ia proteinele de care are nevoie. Ca o garnitură – putem adăuga o salată verde, spune biologul Nena. Până la cină, medicul spune că putem mânca o bucăţică de brânză, un ou sau şuncă, asta dacă dorim să înlocuim gustarea de fruct.

Cina trebuie luată până în ora 8 seara şi este de preferat ca atunci să mâncaţi o porţie de mamaligă cu brânză şi smântână sau o salată.

Tags: alimentatie  sanatoasa  gustoasa  
7253 vizite
Distribuie pe