Locale Altele
Duminica, 14 Aprilie 2024
Dum, 14 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Românii se îndoapă cu carne de porc. Medicii spun că nu e bine.
Gândul  - Sambata, 5 Septembrie 2009

Românii rămân fideli, prin tradiţie, cărnii de porc, chiar dacă nu este sănătoasă.

În medie, românul consumă 60 de kilograme de carne pe an.

Jumătate din acest consum, adică 30-32 de kilograme pe an, este reprezentat de carnea de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme în 2007, iar anual consumul creşte cu 10%, potrivit lui Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Chiar şi aşa, reprezentanţii patronatelor spun că, în ultimii ani, românii şi-au aruncat ochii şi spre carnea de pui de la rafturi, din cauza preţului, ceea ce face ca, anual, consumul de pui să înregistreze o creştere de 5-10%, în detrimentul cărnii de vită.

„Anul acesta consumul a crescut uşor pentru că este mai ieftină, dar şi din cauza caracterului dietetic”, a declarat pentru Gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări. Românul consumă în jur de 15-20 de kilograme de carne de pasăre pe an, în timp ce media europeană este de 23-24 de kilograme.

Carnea de vită reprezintă doar 10% din consumul de carne din România, faţă de 40%, media în Uniunea Europeană, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. În primele cinci luni ale acestui an, românii au consumat doar 2,6 kilograme de carne de vită, iar consumul de carne de vită a scăzut de la 6,8 kilograme, în 2007, la 6,6 kilograme în 2008. Cu toate acestea, în primele cinci luni ale acestui an, carnea de vită importată a fost de 7.743 de tone, faţă de cea exportată, de 690 de tone.

Carnea de porc-extrem de periculoasă, peştele – cel mai sănătos

Recomandarea medicilor nutriţionişti este carnea de peşte, mai sănătoasă pentru organism, deoarece este săracă în lipide. „Făcând o clasificare a beneficiilor pe care carnea o aduce organismului uman, atunci avem pe primul loc carnea de peşte, urmată de cea de pui, carnea de vită şi de oaie ocupă locul trei, iar dăunătoare corpului este carnea de porc, deoarece are un conţinut bogat în lipide”, a declarat pentru ziarul Gândul prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N. C. Paulescu”.

Medicul nutriţionist atrage atenţia însă că viţelul sau oaia nu trebuie să fie gras, pentru că atunci nivelul lipidelor din acest fel de animal este la fel de dăunător organismului ca şi în cazul cărnii de porc. „Şi la peşte este o problemă. Oamenii trebuie să evite crapul chinezesc, deoarece are multe grăsimi”, a adăugat prof. dr. Târgovişte.

Cât de periculoasă e carnea de porc

Medicii nutriţionişti spun că peştele este recomandat mai ales persoanelor care suferă de diferite boli cardiace. În plus, carnea de peşte ajută la menţinerea unui nivel constant al glicemiei în sânge. Medicii recomandă un consum regulat de peşte pe săptămână, indiferent de vârstă, pentru a combate o gamă largă de afecţiuni, precum astmul sau chiar cancerul de prostată. Principalul avantaj al cărnii de peşte îl reprezintă grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega 3.

Având un conţinut caloric scăzut, carnea de pui este recomandată în majoritatea dietelor de slăbire. Avantajul faţă de „carnea roşie” este că procentul de grăsimi este scăzut: 2-3%, faţă de carnea de vită, porc sau oaie, în care proporţia de lipide poate ajunge până la 30%. „Persoanele care mănâncă aproape zilnic carne de porc riscă să devină obeze, sau să sufere de diferite afecţiuni cardiace. Problema nu este că mâncăm mult, ci pentru că nu facem suficientă mişcare pentru a elimina surplusul caloric”.

Tags: carne  porc  consum  romani  
6642 vizite
Distribuie pe