Locale Altele
Joi, 25 Aprilie 2024
Joi, 25 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Oamenii care nu se îmbată au o enzimă „norocoasă”
Gândul  - Joi, 9 Octombrie 2008

Există persoane care după ce consumă o cantitate mică de alcool se îmbată, iar altele, care beau cantităţi mari şi nu au absolut nimic. Diferenţa o dă o enzimă – alcool dehidrogenaza (ADH), care poate fi mai mult sau mai puţin dezvoltată.
 
„Alcoolul se absoarbe imediat în organism. Este o enzimă, alcool dehidrogenază, care metabolizează alcoolul şi sunt oameni la care această enzimă este bine dezvoltată”, explică prof. univ. dr. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Astfel, persoanele care au foarte dezvoltată această enzimă ce metabolizează alcoolul devin mult mai „rezistente” la băutură. „Este un noroc genetic, însă numărul acestor oameni este scăzut.

Persoanele care au dezvoltată enzima alcool dehidrogenază şi metabolizează mai bine alcoolul se îmbolnăvesc mult mai rar de boli hepatice şi ciroză”, apreciază prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog. Specialiştii spun că dezvoltarea ADH este o trăsătură moştenită. Pe de altă parte, un pahar de vin la o masă este însă întotdeauna binevenit, consideră prof. univ. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Fundeni.

Consumul scăzut, dar zilnic, mai dăunător decât excesele intermitente

Femeile sunt mai puţin rezistente la alcool decât bărbaţii din cauza factorului genetic, iar dozele nocive pentru femei sunt jumătate decât cele pentru bărbaţi, spune prof. Stanciu. „O altă explicaţie pentru care femeile sunt mai sensibile decât bărbaţii la consumul de alcool este aceea că, în cazul lor, enzima alcool dehidrogenază este în cantitate mai redusă şi, astfel, ele suportă mai greu băuturile alcoolice”, completează dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog în cadrul Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Capitală. Persoanele care beau zilnic sunt mai afectate decât cele care consumă intermitent şi dau o şansă de recuperare organismului, afirmă specialiştii. Aceştia spun că este foarte important ca cel puţin două zile pe săptămână să nu se consume deloc alcool.

Tags: alcool  betie  enzima norocoasa  
8722 vizite
Distribuie pe