Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Shoppingul excesiv în perioada sărbătorilor maschează singurătatea
Gândul  - Luni, 22 Decembrie 2008

Cumpărăturile din perioada sărbătorilor sunt făcute în mod abuziv, tocmai pentru a umple anumite goluri din suflet, susţin psihologii.
 
„Lipsa unei persoane dragi, neînţelegerile din familie sau neatingerea ţelurilor sunt câteva exemple care ne împing spre cheltuirea banilor în această perioadă”, spune psihologul Anca Munteanu, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie. Shoppingul excesiv din această perioadă nu prea are nici o legătură cu tradiţia, ci este considerat de specialişti un mod de refulare a tuturor trăirilor negative din interior.

„În perioada Crăciunului, cu toţii ne deschidem sufletul către noi înşine, iar de cele mai multe ori vedem neîmplinirea din interiorul nostru. Pentru a umple golul recurgem la aruncarea banilor pe tot felul de lucruri, fără să ne gândim dacă sunt sau nu utile”, menţionează psihologul Claudiu Ganciu.

El mai spune că despărţirile din această perioadă au şi ele un rol important în luarea unor astfel de decizii. „De-a lungul anului nu ne-am putut permite anumite lucruri, nu din lipsa banilor ci din cauză că nu aveam suficient timp pentru a ne răsfăţa cu diferite atenţii. Astfel, în perioada sărbătorilor dorim să compensăm zilele în care nu am putut avea grijă de dorinţele noastre interioare. Cumpărarea diferitelor obiecte nu e asumată: pur şi simplu o facem în mod inconştient. Suntem atraşi de cozile cele mai mari, unde lumea stă cu zâmbetul pe buze, în speranţa că vom putea dobândi şi noi acea stare de fericire”, subliniază specialistul Anca Munteanu.

Psihologul mai afirmă că o altă explicaţie, pentru shoppingul în mod excesiv, mai poate fi şi dorinţa de a ne apropia de persoanele pe care le-am făcut să sufere în trecut.

Sociologii precizează, de asemenea, că indivizii care suferă de febra cumpărăturilor doresc să compenseze timpul nealocat sufletului. „Bineînţeles că şi diferitele prime acordate în astfel de perioade ne stimulează şi mai mult pentru a arunca banii pe lucruri nefolositoare. Există, totodată, şi tiparul cultural de face cadouri, dar majoritatea banilor îi cheltuim pentru sufletul nostru”, afirmă sociologul Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Tags: shopping  sarbatori  singuratate  
2429 vizite
Distribuie pe