Un nou studiu al cercetătorilor italieni de la Universitatea din Florenţa arată că vinul roşu creşte apetitul sexual în cazul femeilor. La această cercetare au participat 800 de subiecţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, jumătate femei, jumătate bărbaţi. Oamenii de ştiinţă i-au rugat pe participanţi să completeze un chestionar în care să precizeze la ce recurg pentru a mări apetitul sexual.
Astfel, peste 53 la sută dintre femei au răspuns că un pahar sau două de vin roşu le creşte dorinţa de a întreţine raporturi intime cu partenerul. De cealaltă parte, bărbaţii au răspuns că rareori apelează la vreun „truc” pentru a-şi mări apetitul sexual. În plus, vinul roşu conţine substanţe care au calităţi similare celor ale hormonilor sexuali şi are efecte afrodisiace.
Vinul dulce taie repede pofta de a mai bea alcool
Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din România, un român consumă în medie 26,9 litri de vin pe an. La nivelul Uniunii Europene, în anul 2007, ţara noastră ocupă locul 9 din top 15 ţări europene. Pe primul loc se situează Franţa, cu 55,8 litri de vin pe cap de locuitor, iar pe ultimul – Bulgaria, cu 19 litri de vin pe cap de locuitor.
Medicii nutriţionişti spun că vinul roşu oferă beneficii organismului atât timp cât este consumat cu moderaţie. „O femeie ar trebuie să bea în jur de 200 – 250 de mililitri pe zi, iar pentru un bărbat doza recomandată este de 300 de mililitri. Atunci când este depăşită această cantitate, încep să apară probleme precum îngrăşatul sau, în cel mai rău caz, alcoolismul”, spune dr. Ioana Diana Dima, medic nutriţionist.
Dr. Tiberiu Viorel Mogoş adaugă că nu este importantă numai cantitatea de lichid pe care o bei, dar contează cantitatea de alcool pur găsit în vin. „Cantitatea recomandată pe zi este cuprinsă între 18 şi 30 de grame de alcool pur pe litru. Vinul are scopul de a proteja inima, dar odată depăşită cantitatea de alcool pur, efectul este invers, iar riscul de apariţie a unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic este mai mare”, explică medicul nutriţionist Mogoş. În plus, specialistul completează că persoanele care beau vin în mod excesiv se îngraşă, deoarece alcoolul determină stocarea grăsimilor în organism.
Dr. Diana Dima spune că vinul roşu sec dă organismului mai multe beneficii, deoarece este mai bogat în minerale şi antioxidanţi decât celelalte tipuri de vin. „Vinul sec are cantitatea cea mai mică de zahăr, comparativ cu celelalte tipuri de vin”, adaugă nutriţionistul Dima.
Dr. Tiberiu Mogoş spune că vinul dulce taie repede pofta de a mai consuma alcool, în timp ce un vin sec „te transformă într-un cal de cursă lungă”.
Specialistul Dima spune că vinul roşu trebuie consumat în timpul mesei, pentru că acesta stimulează digestia. „Masa de prânz este ideală pentru un pahar de vin, deoarece, consumat seara, oferă o stare de agitaţie.
Antioxidanţii din această băutură sunt excitanţi ai sistemului nervos central”, explică dr. Ioana Diana Dima. În acelaşi timp, specialistul adaugă că vinul alb trebuie băut la carne de peşte, cel roze la carne de pui, curcan, iar cel roşu, datorită cantităţii importante de substanţe benefice, trebuie asezonat cu preparate grase, precum carnea de porc, vită sau oaie.