Doar 32% dintre femei ajung la orgasm în timpul unui act sexual, în timp ce 63% dintre bărbaţi ating punctul culminant la fiecare contact intim, arată un studiu realizat recent, de o companie de produse farmaceutice. Mai mult, potrivit datelor prezentate, 20% dintre femei nu au niciodată orgasm. "Deşi orgasmul nu reprezintă totul în viaţa noastră sexuală, atingerea punctului culminant în mod frecvent ne îmbunătăţeşte starea emoţională şi generală, precum şi legătura cu partenerul. De asemenea, poate să ajute şi la diminuarea stresului", afirmă dr. Kevan Wylie, expert în sănătate sexuală.
Cercetarea a mai scos la iveală faptul că doar 48% dintre persoane, la nivel global, reuşesc să aibă orgasm aproape de fiecare dată când au contact sexual.
Specialiştii susţin că, dincolo de plăcerea momentului, orgasmul are efecte benefice asupra organismului: creşte nivelul de estrogen - un hormon care îmbunătăţeşte starea psihică, reduce stresul, ajută la eliberarea endorfinelor care creează euforie şi apetit sexual, eliberează hormoni sexuali şi îmbunătăţesc sistemul imunitar. Mai mult, studiile întreprinse în domeniu au relevat că riscul mortalităţii este mai mic cu 50% la bărbaţii care au orgasm de cel puţin două ori pe săptămână, iar ejacularea frecventă îi poate proteja de cancer de prostată.
Cercetarea, realizată pe un eşantion de 26.000 de persoane din 26 de ţări, arată că italienii, spaniolii, mexicanii şi sud-americanii sunt în top - 66% dintre ei ajung la orgasm aproape la fiecare contact sexual. Şi brazilienii sunt aproape, 65% dintre aceştia simţind fiorii orgasmului aproape la fiecare raport intim. La polul opus se află chinezii şi locuitorii din Hong Kong - 24% - care ajung cel mai rar la orgasm, urmaţi îndeaproape de către japonezi.
Românii vorbesc cu jenă de sexualitate
Psihologii spun că, în relaţia de cuplu, comunicarea joacă un rol-cheie, ajutând la menţinerea şi "întărirea" legăturii afective dintre cei doi parteneri. În România, însă, mai sunt persoane care nu vorbesc despre sexualitate şi nu-şi recunosc probleme intime nici în cuplu. "Dacă avem în vedere acest sondaj, asta înseamnă că avem ceea ce spun oamenii despre viaţa lor sexuală, deci ne referim la imaginea pe care ei o au despre viaţa lor intimă, şi nu la viaţa sexuală propriu-zisă. Dacă ne referim la imaginea pe care o au oamenii despre viaţa lor sexuală, ne referim la ceea ce ei gândesc, speră, se tem, consideră că este bine, de dorit, de evitat, ceea ce este «ruşine», dăunător, şi nu la aspecte reale. Această relaţie, această imagine depinde de mulţi factori, în special de cei legaţi de educaţie, cultură şi de obiceiurile familiale.
Mulţi români susţin că nu pot vorbi despre sexualitate, că nu au vorbit niciodată în familia de origine, nu caută ajutor atunci când au dificultăţi în relaţiile de cuplu, simt dificultate, jenă, încurcătură şi nu pot exprima în cuvinte ceea ce simt, ceea ce le place, ceea ce le displace, ca şi cum viaţa sexuală şi sexualitatea în general ar fi ceva de-nespus, de ne-gândit", spune psihologul Anca Munteanu. Potrivit specialitului, o parte dintre problemele de cuplu arată că partenerii nu pot comunica între ei şi că, de asemenea, "sexualitatea este ruptă de restul vieţii. Majoritatea o privesc doar din punctul de vedere al actului sexual, şi nu şi din cel al trăirilor emoţionale, al reacţiilor, al fantasmelor, visurilor, dorinţelor", adaudă psihologul Munteanu.