Locale Altele
Miercuri, 25 Noiembrie 2020
Mie, 25 Nov 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Contracepţie după caracter
Evenimentul Zilei  - Luni, 25 August 2008
Dacă eşti uitucă, nu folosi pilule şi nu te baza doar pe prezervativ, atunci când nu vrei cu niciun chip copii.

Metoda contraceptivă ar trebui alesă în funcţie de ritmul vie- ţii sexuale şi de personalitatea celui care o foloseşte, spun experţii în planificare familială. Dacă o metodă contraceptivă nu are efect, există şi soluţii de urgenţă disponibile şi la noi.

Înainte de a decide metoda contraceptivă, ţineţi cont de efortul pe care-l presupune. „Femeile uituce nu ar trebui să ia pilule, fiindcă acestea trebuie administrate aproximativ la aceeaşi oră iar eficienţa scade mult dacă nu se respectă această regulă“, recomandă Barbala Koo, director executiv la Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

Dacă schimbi frecvent partenerul şi vrei să te fereşi de bolile cu transmitere sexuală, o soluţie foarte bună sunt prezervativele, însă acestea au dezavantajul că nu protejează de sarcină la fel de eficent ca alte metode.

Hormoni sau „bariere“

Ca să vezi ce tehnică contraceptivă ţi se potriveşte, le prezentă m sumar pe fiecare. Metodele hormonale includ pilulele contraceptive, injecţiile, plasturele contraceptiv şi sunt extrem de eficiente în prevenirea unor sarcini nedorite, dacă se respectă recomandă rile de administrare. Dispozitivele intrauterine se introduc în uter şi au o durată de viaţă între 5 şi 10 ani. Există inclusiv produse care au în compoziţie hormoni care pot ajuta femeile care au crampe în timpul ciclurilor menstruale.

Aşa numitele „tehnici barieră“ includ prezervativele şi diafragmele, însă nu sunt la fel de eficiente precum metodele hormonale sau dispozitivele intrauterine.

Metodele naturale de planificare pot funcţiona dacă partenerii sunt foarte atenţi. Acestea presupun identificarea perioadei de fertilitate şi folosirea unor contraceptive doar în aceste perioade ori evitarea actelor sexuale.

Metodele permanente de contracepţie oferă protecţie pe termen lung. Bărbaţii pot face vasectomie, iar femeilor li se pot lega trompele uterine. Pentru ca metodele de contracepţie să funcţioneze eficient, trebuie folosite după sfatul medicului.

Planul B: pilula de a doua zi

Chiar dacă nu faci greşeli, accidente pot apărea. Aşa că o idee bună ar fi să ţii la îndemână o metodă contraceptivă de urgenţă, aşa-numita „pilulă de a doua zi“.

„În afară de plasturele contraceptiv, prezervativul feminin şi de injectabilele combinate, toate metodele contraceptive din Vest sunt disponibile şi la noi, însă unele sunt folosite într-o mică măsură. Spre exemplu, sterilizarea chirurgicală feminină se face numai în cazul cezarienelor, dacă femeile doresc, în timp ce pentru sterilizarea masculină (vasectomie) nu prea sunt chirurgi sau urologi“, este de părere Barbala Koo.

PROGRAM NAŢIONAL

Consultaţii şi contraceptive gratuite

În toate spitalele de ginecologie ca şi în 80% din cabinetele medicale din zone rurale, există specialişti care oferă consultaţii tuturor celor care doresc, fără a fi nevoie de bilet de trimitere, în cadrul programului naţional de planificare familială. „Primesc contraceptive gratuite elevele, studentele, femeile şomere, cei care trăiesc din ajutorul social, dar şi cei care declară pe proprie răspundere că nu au bani să-şi cumpere contraceptivele“, explică directorul SECS, Barbala Koo. Locaţiile exacte ale cabinetelor de planificare familială sunt afişate pe site-ul www.dragostefaragriji.ro.
3322 vizite
Distribuie pe