Locale Altele
Duminica, 24 Ianuarie 2021
Dum, 24 Ian 2021
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Psihologii vorbesc despre România depresivă
Gândul  - Miercuri, 3 Septembrie 2008

Specialiştii semnalează creşterea alarmantă a numărului de persoane care suferă de diferite forme de depresie. Practic, susţin psihologii, aproape fiecare român a ajuns să fie afectat de această boală, pe fondul stresului şi a inadaptabilităţii la condiţiile actuale de viaţă.
 
„Omul contemporan şi, mai ales, românul, este mai degrabă depresiv. El este pus să joace roluri pentru care nu are resurse şi să rezolve probleme pentru care nu are soluţii, mai ales la locul de muncă. Omul este incapabil să mai facă faţă cerinţelor şi atunci intervine depresia. În formele ei accentuate, depresia se manifestă printr-o incapacitate de a-ţi stăpâni plânsul, oboseală cronică, anxietate şi fobii”, susţine psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Acesta precizează că depresia în formă uşoară, întâlnită foarte frecvent, se manifestă prin tristeţe, oboseală şi lipsa chefului de viaţă. „Depresivul nu mai este în stare să facă faţă relaţiilor formale la serviciu şi acasă şi se izolează. Depresia, din nenorocire, a început să se manifeste de la vârste foarte fragede, inclusiv la copii. Generaţia Emo este o generaţie a depresiei”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Specialistul consideră că o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este alegerea unui stil de viaţă care se potriveşte fiecăruia, deşi acest lucru este aproape imposibil de realizat.

Cu depresia la psihiatru

Psihiatrii atrag atenţia că depresia se poate trata doar dacă este depistată la timp. Această stare de tristeţe continuă se manifestă prin insomnii sau reversul, pierderea poftei de mâncare, care duce la slăbirea individului, iar persoana în cauză îşi creează falsa impresie că ar suferi boli foarte grave.

„ Majoritatea pacienţilor ajung la doctor când sunt într-o stare avansată a bolii. Un lucru extrem de grav este că indivizii nu conştientizează că o perioadă mai lungă de nefericire ar putea reprezenta o boală, care poate avea urmări grave. De cele mai multe ori, pacienţii sunt aduşi de rude, care observă schimbări majore ale comportamentului”, explică doctorul psihiatru Radu Mihailescu. Potrivit medicilor psihiatri, persoanele care suferă de depresie majoră sunt cele mai periculoase, deoarece pot schimba sau influenţa într-un mod negativ şi viaţa celor din jurul lor. Medicii afirmă faptul că această stare de angoasă poate fi tratată, dar numai sub stricta supraveghere a doctorului specialist. Astfel, depresia majoră şi cea bipolară se tratează atât prin medicamente, cât şi prin psihoterapie, pentru că acestea reprezintă stările avansate ale bolii, iar tratamentul durează şase luni.

Depresia comportamentală este cea mai uşoară fază, iar câteva şedinţe cu specialiştii îl poate vindeca. „Depresia este declanşată de o multitudine de factori, printre care se numără perioadele lungi de nefericire şi de neîmplinire, atât pe plan profesional, cât şi sentimental. Paradoxul este că acestă boală poate fi determinată şi de un eveniment extrem de fericit, individul face mereu comparaţii între acel moment sublim şi altele mai puţin reuşite”, afirmă psihiatrul Mihailescu. Specialiştii atrag atenţia că femeile sunt mult mai predispuse la această boală, comparativ cu bărbaţii. Femeile îşi creează starea de vulnerabilitate din orice. Simplu fapt că au rămas însărcinate, iar corpul lor va suferi modificări considerabile, este considerat de cele mai multe femei un dezastru.

2179 vizite
Distribuie pe