Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Jocurile video, refugiu pe timp de criză
Evenimentul Zilei  - Duminica, 5 Aprilie 2009
Piaţa jocurilor va creşte cu 25%, în 2009, deoarece mulţi români, stresaţi de turbulenţele financiare, încearcă să uite de griji în lumile virtuale.

Stresaţi de problemele cu care se confruntă din cauza crizei, mulţi români se refugiază în lumea virtuală. Probabil aceasta este explicaţia pentru faptul că, în primele trei luni ale anului, piaţa jocurilor video nu a înregistrat un declin.

Mai mult, va creşte cu 25% în 2009, până la o valoare de peste 16 milioane de euro, potrivit estimărilor firmei
Best Distribution, cel mai mare importator şi distribuitor de jocuri de pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă de 65%.

Ceilalţi doi mari jucători de pe piaţa autohtonă de distribuţie de jocuri video sunt Ubisoft şi TNT Games.
Andreea Allardin, directorul general al Best Distribution, enumeră motivele pentru care piaţa va creşte: „Actuala situaţie economică are un efect pozitiv asupra pieţei de jocuri video. Odată cu scăderea bugetelor destinate vacanţelor, ieşirilor în oraş cu prietenii sau altor activităţi de socializare, oamenii vor rămâne tot mai mult în casă, în faţa televizoarelor cu telecomanda sau consola şi în faţa computerelor”. Majoritatea jocurilor vândute în România, circa 70%, sunt destinate calculatoarelor. Restul sunt jocuri pentru console video, precum Xbox, PlayStation sau Nintendo. Se estimează însă că în următorii ani ponderea consolelor se va mări cu 7%-8% pe an.

Efectele crizei se resimt însă şi în acest domeniu. De la începutul anului, jocurile video s-au scumpit cu circa 20%, din cauza diferenţei de curs. „Dacă cursul se menţine stabil anul acesta la nivelul de 4,3 lei pentru un euro, nu vom mai avea creşteri de preţ”, a adăugat Andreea Allardin.

O altă problemă este piaţa neagră. Potrivit Best Distribution, din totalul jocurilor video aflate pe teritoriul României, numai 20% au fost achiziţionate legal, restul fiind descărcate fraudulos de pe internet sau cumpărate de la surse neautorizate. 

Majoritatea vânzărilor, la raft

Circa 92% din jocuri se vând la magazinele tradiţionale, mai ales de la marile lanţuri de retail. Cel mai mare
partener
al Best Distribution este reţeaua Diverta, cu o cotă de piaţă de 25%. Urmează Altex şi Flamingo.

Dacă anul trecut magazinele online vindeau 8% din totalul jocurilor, în 2009, Andreea Allardin se aşteaptă ca acestea să vândă 10%.

Portretul-robot al românului pasionat de jocuri originale este: vârsta între 30 şi 40 de ani şi venituri medii sau mari. „Aceştia sunt oamenii care îşi permit să cumpere jocuri originale”, potrivit şefei Best Distribution. Aceştia le cumpără pentru ei, pentru copii, rude sau ca un cadou. Românii preferă genurile de acţiune, urmate de cele sportive.

Tags: jocuri  video  criza  
2359 vizite
Distribuie pe