Locale Altele
Duminica, 27 Septembrie 2020
Dum, 27 Sept 2020
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Liceenii bloggeri
Cotidianul  - Joi, 30 Aprilie 2009
Blogurile liceenilor vorbesc despre o generaţie echilibrată şi sigură pe sine, preocupată de temele eterne ale adolescenţei şi conectată la lume şi nou.

“Să vă spun un secret: nu îmi place să vorbesc despre mine. Nu îmi place să mă descriu, nu îmi place să îmi enumăr calităţile şi defectele. Fiecare post este însoţit de o parte mică din caracterul meu. Vă las pe voi să mă descoperiţi”, scrie Dyxy  pe blogul ei, intitulat “Umbra îmi este prieten şi noaptea teritoriu”.

Fie că se descriu în metafore sau îşi fac o caracterizare de CV, adolescenţii intră de obicei în blogosferă pentru a fi în rândul colegilor, pentru a-şi ţine prietenii la curent cu viaţa lor şi din dorinţa de a le fi citite gândurile.

Marile teme amplu dezbătute pe vremuri în “oracole” şi “caiete de amintiri” sunt prietenia şi dragostea, iar internauţii de azi păstrează aceleaşi texte, în format electronic.

“Decât să ai 100 de prieteni care nu te sprijină în ceea ce faci, mai bine 2-3 care te respectă, îşi respectă munca, dar şi tu la rândul tău îl ajuţi”, e de părere BlackNimpha , un liceean în vârstă de 16 ani, care a adăugat alte câteva definiţii: “Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri, închisoarea trupului de bunăvoie într-un trup străin, unicul leac împotriva unei sorţi vitrege şi e pururi alinare a sufletului”.

Adolescenţii anilor ’80 încercau să le scape infomaţiile “secrete” pe care şi-ar fi dorit să le afle însă şi alţii, dar nu de la ei, folosind “oracolul”. Întrebările nevinovate se amestecă întotdeauna cu cele cu ţintă şi fiecare caiet reflectă interesele posesorului în ceea ce priveşte oamenii care “l-au completat”. La fel se întâmplă azi în reţelele de bloguri, doar că seturile de întrebări se numesc survey-uri şi sunt trimise de la un blogger la altul printr-un sistem de tip “leapşa”. Primeşti provocarea, răspunzi la întrebări şi dai mai departe. Aceste sondaje sunt de obicei în limba engleză:
So, what did you do last night? - went for a drinks with a good friend of mine
What did you have for breakfast? - toast and coffee I think
Name 3 things you love - music, books, swimming
Name 3 things you hate - maths, stupid people, birds
Who was the last person to make you laugh? - my dad
Who was the last person to make you cry? - I can’t say that. but it was friday night actually
When were you last sick? - last year, the day before a chemistry test :))
Is it easy to fall in love? - only with the wrong person”
(text preluat de pe blogul Cătălinei)

Soarta planetei este o preocupare constantă a adolescenţilor 2.0, mulţi dintre ei făcând voluntariat şi comentând pe blog toate acţiunile ecologice. Dragoş Bucurenci este probabil cea mai des menţionată persoană publică. Mulţi scriu despre România fraze stereotipe intrate în popcultură prin textele de acum câţiva ani ale Adei Milea, cu celebrul vers “Ce ţară minunată / păcat că-i populată”, care a ajuns un fel de mantră a discursului public.

“Îmi iubesc ţara. Cu locuitorii ei am eu mici probleme, dar nimic ce nu poate fi reparat. Cred că România se poate schimba şi vreau să ajut cum pot. Vârsta (18 ani) şi fizicul mă dezavantajează şi de multe ori oamenii au tendinţa să nu mă ia în serios. Deh, fac parte din generaţia hi5”, scrie un elev de la “Gheorghe Lazăr”, stelist, care stă într-o casă la a cărei construcţie a participat, şi participă destul de mult, şi care scrie inteligent şi ironic pe  http//www.blog.deliceu.ro  

Blogurile liceului au înlocuit, dar nu în totalitate, publicaţiile de liceu cum ar fi ziarul sau revista şcolii. Unireablog.wordpress.com  este mult prea serios pentru a semăna cu un blog făcut de liceeni fără supravegherea atentă a cadrelor didactice. De pe blogul viatădeliceu.ro aflăm că Parcul Tineretului, City Mall şi restaurantele de tip fast food ca Spring Times, KFC sau McDonalds sunt locurile preferate de chiul ale elevilor de la “Şincai” şi “Creangă”. “Locul al treilea este rezervat liceenilor mai plimbăreţi care preferă să meargă pe jos până la Unirii”, scrie o elevă.

Copiatul este de asemenea un subiect fierbinte pe blogurile colective. Vechea metodă cu scrisul pe mână sau pe fiţuici este depăşită atâta vreme cât ai la dispoziţie un computer cu care poţi scoate la imprimantă fiţuici scrise cu un fond minuscul, pe care le poţi printa direct pe stickere uşor de lipit pe accesorii sau prin faldurile hainelor.

“Dintre metodele cele mai inovatoare, pledez pentru informaţii stocate pe telefonul mobil, pentru că este şi accesibil, şi nu foarte vizibil, trebuie să ai însă doar îndemânare. Dacă nu poţi stoca destule informaţii pe telefon, acesta îţi mai oferă o variantă: trimiterea unui SMS cu întrebările testului unui coleg dintr-o clasă paralelă care, pus în temă în prealabil, cu caietul în faţă, îţi redactează un SMS de nota 10”, scrie pe viatadeliceu.ro.

Cele mai eficiente metode de copiat, abordate mai ales la Bac şi examene de licenţă, implică o pereche de căşti minuscule wireless, pe care le introduci în întregime în cavitatea urechii. Cineva pus în gardă în prealabil poate fi sunat, îi este spus în şoaptă subiectul şi dictează prin telefon. Reversul constă într-un oarecare disconfort de a avea nişte obiecte lângă timpan şi se pot întâmpla accidente dacă, de exemplu, ţipă cineva în telefon. Aflăm însă că se scot destul de uşor cu ajutorul unor... magneţi.

Limbajul tipic liceenilor internauţi este aspru criticat de bloggeri care-şi caută în fiecare dimineaţă numele pe Google să vadă dacă a mai făcut cineva referire la opera lor, ofuscaţi că aceste texte mânjesc blogosfera cu aberaţiile puştilor.

“Tema voastră pentru acasă”, le scrie Marius Sescu  cititorilor liceeni ai blogului său, “număraţi smileys şi vedeţi dacă vă va da măcar un raport de 1/1. Dacă aveţi şi voi un blog de genul ăsta, renunţaţi la el! Poluaţi inutil Internetul, nu vă va citi nimeni. Să nu uităm de tz, k, prescurtări, greşeli gramaticale. Cam ăştia sunt liceenii din ziua de azi, viitorul patriei, mândria noastră”, încheie patetic bloggerul. Dyxy’s Blog, citat cu această ocazie pentru un post care între timp a fost şters, din păcate, pentru că ar fi putut fi subiectul unei lecţii foarte frumoase despre flexibilitatea limbii române. Blogul este interesant prin felul în care acoperă cam toate dilemele cu care se confruntă un adolescent obişnuit, cu naturaleţe şi fără senzaţia jenantă geniu pustiu şi neînţeles tipică vârstei.
Tags: liceeni  bloggeri  limbaj  
1862 vizite
Distribuie pe