Locale Altele
Vineri, 23 Februarie 2024
Vin, 23 Feb 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Relaţiile bazate pe interes sunt mai de durată, pasiunea dispare repede
Gândul  - Miercuri, 29 Iulie 2009

Specialiştii în psihologie spun că satisfacţia în cuplu apare atunci când cei doi parteneri îşi propun obiective pe termen lung.

„Relaţiile bazate pe interes durează mai mult decât cele în care există doar dragoste, deoarece partenerii au planuri de viitor, se susţin din punct de vedere moral, profesional şi, de ce nu, financiar”, spune psihologul Dominica Petrovai, de la Centrul Naţional de Sănătate Mintală din Bucureşti.

Specialistul completează că interesul poate reprezenta şi atingerea unor scopuri, de cele mai multe ori profesionale sau materiale. „Astfel de relaţii, din păcate, nu sunt pasionale. Partenerii sunt raţionali, fiecare ştie ce trebuie să facă şi care este rolul lui în relaţie”, spune psihologul Petrovai.

Pe de altă parte, relaţiile bazate pe pasiune sunt de scurtă durată, deoarece, de cele mai multe ori, partenerii nu au foarte multe lucruri în comun. „Emoţiile ţin puţin, mai ales când nu sunt întreţinute, iar dacă partenerii se înţeleg doar în pat atunci relaţia se destramă destul de repede“, explică Dominica Petrovai. În plus, specialistul spune că nu există o perioadă standard în care astfel de cupluri pot supravieţui. Ruptura apare atunci când intervine  monotonia.

Iubirea reprezintă o decizie

Pentru ca o relaţie să fie de durată, psihologul Petrovai spune că partenerii trebuie să aibă cât mai multe puncte comune. „Este foarte important cum îşi petrec timpul liber. Deşi pare foarte incitant faptul că extremele se atrag, cuplurile bazate pe această premisă nu au nimic în comun. Punctele comune într-o relaţie sunt extrem de importante, mai ales când partenerii îşi doresc ceva de durată“, completează specialistul.

În acelaşi timp, psihologul argumentează că dragostea ţine mai mult de pasiune, iar de cele mai multe ori pasiunea se rezumă doar la atracţia fizică. „Dragostea este o simplă emoţie. Iubirea este o decizie, care implică o serie de emoţii atât pe planul sentimental, cât şi profesional“, spune Dominica Petrovai.

Mai mult, partenerii care au o relaţie bazată pe interes se respectă mai mult, deoarece atât femeia, cât şi bărbatul se susţin, mai ales în momentele grele, din toate punctele de vedere.

Interesul nu reprezintă infidelitate

„Atunci când unul dintre parteneri începe să îşi satisfacă nevoile în altă parte, vinovat nu este cel care are o relaţie extraconjugală. Partenerul înşală pentru că nu i s-a satisfăcut o nevoie, lucru mai rar întâlnit în ca­zul relaţiilor bazate pe interes“, spune psihologul Petrovai.

În plus, cercetătorii de la Univer­si­ta­tea Naţională din Australia afir­­mă faptul că dragostea nu este sufi­cientă  pentru menţinerea unei căsătorii. Oamenii de ştiinţă spun că vârsta partenerului de cuplu, relaţiile anterioare căsătoriei şi fumatul sunt câţiva dintre factorii care influenţează durata unei căsnicii.

Copiii influenţează şi ei longevitatea unei relaţii, iar femeile care îşi doresc copii mult mai mult decât partenerii lor sunt mai expuse riscului de a divorţa, se arată în studiu. La cercetare au participat 2.500 de cupluri, care au fost monitorizate din 2001 până în 2007.

Tags: dragoste  interes  durata  
4474 vizite
Distribuie pe