Locale Altele
Duminica, 23 Martie 2025
Dum, 23 Mar 2025
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Cum se tratează gelozia
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Gelozia este o componentă normală într-o relaţie, care trebuie însă să fie depăşită. Dacă ajunge să devină o boală, trebuie tratată la un consilier matrimonial.

Văzută, de regulă, ca o chintesenţă a oricărei relaţii serioase, gelozia se poate trata cu vorba bună, numai în cuplu. Chiar dacă bătrânii spun „gelozia e o boală”, ea nu se tratează cu medicamente
, ci prin consiliere de cuplu.

Gelozia este, potrivit noului Dicţionar Explicativ al Limbii Române, „o trăire sufletească chinuitoare şi obsedantă, provenită din faptul sau presupunerea că fiinţa iubită nu este credincioasă; sentiment de nemulţumire egoistă, pro vocat de situaţia, succesele cuiva; invidie; pizmă”. Shakespeare a numit fenomenul „monstrul cu ochi verzi”, spunând că, odată ce şi-a înfipt dinţii într-o relaţie, sunt şanse
mari
să o şi termine.

Acest sentiment este exploatat şi în marketing, astfel că florăriile on-line au început să vândă „flori de gelozie”, trandafiri galbeni, cu mesajul „iubire fără gelozie nu există”. „Trandafirii galbeni simbolizează sentimentul de gelozie mai bine decât oricare altă floare. Dacă în sinea ta, pe ascuns, nutreşti acest sentiment, şi dacă cuvintele nu te ajută să-l arăţi, trimite un buchet cu 11 trandafiri galbeni persoanei de lângă tine”, este un sfat-tip. Nota de plată trece de 100 de lei.

„Îmi căuta prin poşetă”

Prof. univ. dr. Mona Vintilă, de la Catedra de Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, explică faptul că gelozia în sine poate fi de
ajutor
într-o relaţie, o poate cimenta, dar, în egală măsură, o poate ucide. „Gelozia este o componentă normală într-o relaţie, dar în anumite limite. Gelozia este o emoţie puternică, ce poate fi o motivaţie pentru o relaţie, în sensul că ne ajută să luptăm pentru ea. Când devine excesivă, iraţională, chiar paranoică, se transformă într-un factor de stres care distruge relaţia”, explică specialista.

Multe relaţii se spulberă sub impactul reacţiilor exagerate declanşate de gelozie. „Ajunsese să-mi caute în poşetă, în căsuţa de mesaje a telefonului şi avea parolele mele de la e-mailuri. Spunea că mă iubeşte, însă, după aproape un an, am considerat că nu mai putem trăi aşa şi am pus capăt relaţiei. Şi asta, deşi ne mutaserăm împreună şi făceam planuri pentru luna de miere”, povesteşte Adriana B.

Florin K. a avut curajul să divorţeze de soţia sau ultrageloasă abia după câţiva ani. „Făcea scene de nedescris, fie şi numai dacă mă vedea că salut pe stradă vreo fostă colegă de şcoală. Să ne îmbrăţişăm, nici vorbă. Ajunsesem să rog fetele cu care m-am înţeles bine la fostul job să mă evite pe stradă, dacă mă vedeau împreună cu aleasa mea. A fost grea despărţirea, însă aici am ajuns în cele din urmă, după câţiva ani. Pur şi simplu nu voia să înţeleagă faptul că ea are probleme, că o iubesc şi nu mă interesează altă femeie. Şi acum o iubesc, însă aveam şi eu o viaţă de trăit”, povesteşte tânărul.

Şedinţele la psiholog ajută comunicarea

Mona Vintilă consiliază frecvent cupluri de geloşi. „Persoana geloasă ajunge să aibă stări de anxietate, despresie, furie. Poate ajunge la tentative suicidare. Singura rezolvare e terapia de cuplu. Gelozia nu se tratează cu medicamente, ci cu psihoterapie de cuplu, pentru că gelozia este o problemă a cuplului, întotdeauana se leagă de parteneri. În maximum 10 şedinţe se poate reduce nivelul geloziei şi se poate remedia relaţionarea partenerilor”, spune Vintilă.

Specialistul subliniază că pe primul loc în „tratarea” geloziei stă comunicarea sinceră. Raportul dintre femeile şi bărbaţii care merg la consilier este de
3
la 1, iar cuplurile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani sunt cele mai numeroase.

TEMERI

La femei, gelozia e emoţională, la bărbaţi este sexuală

Gelozia ca şi trăire are două laturi: una emoţională şi alta sexuală. Prima latură predomină la femei şi vine odată cu teama ei de a fi abandonată, odată cu neliniştea şi neîncrederea faţă de partener. Latura sexuală a geloziei se manifestă mai ales la bărbaţi.

Aceasta vine la pachet cu furie, sentimente de respingere, trădare şi este legată, în special, de existenţa unui rival. Viaţa cotidiană ne indică şi faptul că gelozia poate fi provocată de unul dintre parteneri intenţionat. La acest capitol, există mai multe scopuri pe care partenerul care iniţiază „scene” le are în vedere: el vrea fie să-şi dovedească atractivitatea, „sex-appeal”-ul, fie să testeze rezistenţa relaţiei, fie să se răzbune pe partener.

Psihologii spun că, cel mai adesea, gelozia are drept cauză stima de sine scăzută, lipsa de încredere în propria persoană, incapacitatea de a deveni suficient de atractiv pentru partener. Mai există şi „geloşi proiectivi”, adică cei care sunt fie ei înşişi infideli, fie au astfel de gânduri pe care le proiectează asupra partenerului.

STUDII

Cei mai geloşi sunt bărbaţii scunzi


Unul dintre cele mai recente studii arată că între partenerii care au acelaşi loc de muncă gelozia se instalează mai greu. Potrivit altei cercetări, publicată în primăvara anului trecut de specialiştii de la universităţile din Groningen (Olanda) şi Valencia (Spania), gelozia este invers proporţională cu înălţimea protagoniştilor.

Cu cât bărbaţii sunt mai înalţi, cu atât sunt mai puţin geloşi. Asocierea geloziei cu înălţimea se explică prin asocierea acesteia cu atracţia, puterea şi succesul în dra goste. De asemenea, femeile de înălţime medie sunt cel mai puţin geloase, pentru că ele sunt avantajate în sănătate, fertilitate şi popularitate în rândul bărbaţilor. Atunci când însă sunt confruntate cu rivale „superioare” fizic sau social, ele devin mult mai geloase decât semenele lor.

„Infidelitatea presupune riscuri”

Un studiu publicat anul acesta de jurnalul Evolutionary Psychology lansează ideea că gelozia ar fi un mecanism de protecţie, din categoria „impresiilor cognitive”. Autorii studiului au ajuns la concluzia că bărbaţii sunt mai suspicioşi în privinţa partenerului: „Infidelitatea presupune riscuri, precum contactarea unor boli cu transmitere sexuală, pentru ambele sexe, dar statutul de încornorat e mai apăsător pentru bărbaţi. Asta pentru că femeia care înşală va avea totuşi propriii ei copii, în timp ce partenerul ignorant va trebui să consume timp şi energie pentru a creşte progenitura unui rival”.

Cercetătorii au conchis că bărbaţii sunt dotaţi cu un întreg arsenal de tactici antiîncornorare, printre care suspiciunea.

Alimentată prin internet

Un studiu recent făcut pe utilizatorii de Facebook şi publicat vara aceasta pe Mashable.com arată că tinerii îşi alimentează gelozia din reţelele sociale. Au conturi pe cel puţin o reţea socială de genul Facebook, Hi5, Neogen, unde au format grupuri de prieteni cu care interacţionează.

De cele mai multe ori, utilizatorii ajung să dezvolte gelozii pornind de la „prietenii” reţelelor sociale ale consortului/consoartei. Asta pentru că paginile sociale reţin şi un istoric al persoanei, iar partenerul află de acolo cu cine s-a mai întreţinut iubirea vieţii lui şi dacă mai comunică cu acea persoană.

Tags: gelozie  tratament  trandafiri  galbeni  
7510 vizite
Distribuie pe