Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Infidelitatea, o greşeală de iertat?
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 1 Octombrie 2008
O aventură poate însemna sfârşitul căsniciei, dar şi revigorarea unei relaţii monotone.

În orice cuplu, mai devreme sau mai târziu, unul dintre parteneri se îndoieşte măcar o dată de fidelitatea celuilalt. Ispite există la tot pasul, iar credinţa până la adânci bătrâneţi este pentru cei mai mulţi doar un final fericit de poveste.

Rata divorţului creşte îngrijorător, iar infidelitatea este de foarte multe ori motivul destrămării căsniciilor. Se poate trece peste această greşeală, cine câştigă, relaţia de ani întregi sau aventura de o noapte? Iar dacă relaţia supravieţuieşte unui astfel de şoc, va mai fi la fel?

Vina poate fi şi a celui care înşală şi a celui înşelat
 
„O doamnă a venit la psihoterapie pentru că se simţea trădată. După mulţi ani de căsnicie, în care s-a înţeles foarte bine cu soţul, au comunicat şi au cooperat, el a înşelat- o cu o femeie mult mai tânără. Cei doi soţi aveau o relaţie frumoasă, dar treptat accentul a căzut pe prietenie, şi nu pe intimitate. Soţia era ba o prietenă, ba o mamă, dar mai puţin o iubită, iar relaţia s-a transformat într-una de educaţie reciprocă. În timpul terapiei, ea a înţeles că soţul nu-şi pierduse capul după o puştoaică, ci a încercat să-şi împlinească o nevoie afectivă. Cei doi soţi au decis să continue relaţia, dar într-un alt fel, de data aceasta, ei se bazează pe intimitate şi afectivitate şi nu-şi mai ţin lecţii unul altuia“, povesteşte psihoterapeutul Anda Păcurar una dintre experienţele sale.

Pentru un tango este nevoie de două persoane, iar dacă una dintre ele se împiedică, ritmul se pierde, completează psihologul Adriana Dragoş. „Un cuplu este un traseu în doi. De multe ori cauza infidelităţii se regăseşte la cel care nu înşală“, mai spune psihologul.
 
Trei cauze ale înfidelităţii

Motivele pentru care unul dintre parteneri înşală sunt monotonia, dorinţa de răzbunare sau dorinţa de a ieşi din relaţia care nu mai merge. Nevoile celui care recurge la infidelitate nu mai sunt satisfăcute de partenerul de viaţă, şi nu neapărat cele sexuale. Într-o relaţie trebuie să ai împlinit sentimentul de apartenenţă, trebuie să ştii că eşti valorizat şi să ai siguranţa unui viitor împreună.
 
Primul sentiment la aflarea unei veşti că ai fost înşelat este cel de furie, iar primul gând este acela de a rupe relaţia. „Reuşesc să treacă peste criza unei aventuri cei care doresc relaţia şi care se orientează către găsirea soluţiilor şi nu adoptă o atitudine acuzatoare sau, dimpotrivă, o atitudine de victimă. Partenerul care a fost înşelat deţine puterea. El poate decide dacă o foloseşte pentru a coopera sau pentru a acuza“, este de părere psihoterapeutul Păcurar.
 
Adriana Dragoş îndeamnă la o analiză a relaţiei, după un astfel de şoc. Dacă legătura mai merită păstrată, dacă puteţi trăi cu urmele care rămân, atunci infidelitatea nu înseamnă sfârşitul relaţiei.

O căsnicie sau o relaţie de durată este în continuă schimbare, dacă nu ştiţi să vă adaptaţi şi apar sentimente de copleşire sau suprasolicitare, nu este recomandat să întreţineţi o astfel de legătură. Dacă focul nu mai arde, ci doar mocneşte, riscul de a se stinge este mult prea mare.
 
În cazul ideal, cel care a înşelat se simte vinovat. Sfârşitul relaţiei poate veni şi de la cel care trădează. Pornind de la o aventură, acesta realizează faptul că legătura în care era blocat de ani întregi nu îl mulţumea. Viitorul nu sună promiţător dacă cel care a înşelat doreşte continuarea căsniciei din milă pentru cel trădat sau doar de dragul copiilor.

Varianta optimistă
 
Mai există varianta în care un pas strâmb poate însemna revigorarea căsniciei. Fie pentru că cel care înşală şterge toate urmele şi secretul este numai al lui, fie pentru că se căieşte şi realizează că îşi iubeşte partenerul atunci când e pe cale să îl piardă şi îi arată mai multă atenţie decât înainte, o aventură poate avea şi părţi bune. Cel înşelat deţine acum controlul, cu care se poate juca, iar trădătorul se chinuieşte să-i recâştige încrederea, în situaţiile ideale.

O PROBLEMĂ DE CUPLU

Copiii nu trebuie să influenţeze decizia

Decizia de a trece sau nu peste infidelitate trebuie să aparţină numai celor doi implicaţi în relaţie. O aventură este o problemă a relaţiei de cuplu şi nu a familiei. Desigur, deciziile se iau mai greu când sunt implicaţi şi copii, dar important este ca nevoile părinţilor sau conflictul lor să nu afecteze atmosfera familială, pentru că în acest fel cei mici au mai mult de pierdut decât de câştigat. Atunci când copiii nu mai sunt aşa mici, este recomandat să li se spună adevărul. Chiar dacă au puterea de a judeca, de a învinovăţi, cei mici nu trebuie să decidă soarta părinţilor din acest punct de vedere. De asemenea, o relaţie nu trebuie să continue numai de dragul copiilor sau până mai cresc puţin. Atmosfera din sânul familiei va fi una încordată, iar copiii vor adopta un model greşit pentru conceptul de relaţie de dragoste.
Tags: infidelitate  probleme  cuplu  
14080 vizite
Distribuie pe
Angelica
Si eu am o trauma de un an de zile pentru infidelitate si nu pot sa trec peste asa ceva , ce ma puteti sfatui , cand ma gandesc imi vine sa plang mereu asa de tare ma afectat
2017-09-21 13:10:28
Zdori
Este greu sa decizi da sau nu, atunci cind esti scufundat in depresii de infidelitate. Eu,personal sunt un subiect proaspat care se integreaza in cele relatate de sus. Am pus accent toata viata pe sinceritatea familiei, dar la un moment, intimplator aud ca sotul care mereu imi spune ca ma iubeste, ma inseala cu mai tinere, specific am 36 de ani, am grija de mine, dar sunt recent nascuta.
2016-07-01 19:58:36