Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Sătmăreanca Ioana Călin cucereşte lumea modei la Roma
Florin Răchitan  - Duminica, 29 August 2010

O sătmăreancă de 26 ani uimeşte profesorii de la cea mai mare şcoală a creatorilor de modă din Italia, Accademia dell’ Lusso, prin talentul ei şi originalitatea creaţiilor sale vestimentare.

Ioana Călin locuieşte de şase ani la Roma şi a fost descoperită de o celebră modelistă, Margheritta Scarciola, care colaborează cu renumitele case de modă Valentino, Armani şi Sandro Ferrone.

 

Povestea ei de Cenuşăreasă a început la Satu Mare, într-o familie modestă, care nu-şi permitea s-o întreţină la o facultate din România, după ce absolvise Colegiul Naţional „Doamna Stanca”.

 

Fiind pasionată şi familiarizată cu toate fazele de realizare a rochiilor şi ţinutelor elegante sau extravagante, mama ei fiind croitoreasă, adolescenta Ioana Călin a hotărât să-şi urmeze visul şi să-şi încerce norocul pe meleaguri străine, profitând de faptul că sora sa mai mare trăia deja în Italia, prin urmare avea la cine să meargă.

 

„În copilărie, mă furişam la maşina de cusut a mamei şi, când nu era acasă, croiam rochii pentru păpuşi. Nici nu mi-am imaginat vreodată să fac altceva în viaţă, aceasta este pasiunea mea” – spune, cu o urmă de nostalgie în glas, tânăra sătmăreancă.

 

În liceu îşi făcea deja singură hainele sau le modifica pe cele cumpărate de la magazin. „Nu-mi plac lucrurile standardizate, aşa că am tendinţa să le modific mereu pe ici-colo, să le imprim un stil propriu, care se potriveşte cu personalitatea mea” – afirmă Ioana.
 

 

După ce a ajuns în Italia, la sora ei, a muncit timp de patru ani de zile într-o croitorie, adunând banii necesari pentru a se înscrie la cursurile celei mai prestigioase şcoli de modă din peninsulă, Accademia dell’ Lusso.
 

 

S-a specializat în modelistică, o activitate pe care o descrie ca „ghicirea gândurilor stiliştilor”, adică realizarea efectivă a modelelor vestimentare pe care le desenează stiliştii pe hârtie. În timpul şcolii a câştigat trei premii pentru originalitate, fiind apreciată de toţi profesorii, în frunte cu modelista Margheritta Scarciola.


 

A avut ocazia să participe şi la un stagiu organizat de celebra casă de modă Calvin Klein la Florenţa, dar cel mai emoţionant moment pentru ea a fost întâlnirea cu ultima reprezentantă în viaţă a surorilor Fontana, „mamele” modei italiene care a început să facă furori în toată Europa în anii ’50.
 

 

Un alt moment de care îşi aduce aminte cu plăcere a fost invitaţia de a prezenta una dintre creaţiile sale în cadrul unei emisiuni matinale de pe postul naţional de televiziune Rai Uno. Cu toate că nu a fost niciodată interesată de modelling, fiind atrasă mai mult de partea creativă din lumea modei, realizatorii emisiunii i-au remarcat frumuseţea şi au rugat-o să îmbrace şi să prezinte rochia realizată de ea însăşi.
 

 

Mai vrea să urmeze şi cursurile de stilistică, pentru a desena ea însăşi modelele pe care le visează şi cu ochii deschişi, urmând să devină, astfel, o creatoare care stăpâneşte toate aspectele acestei arte.


Până atunci îşi desăvârşeşte stilul prin creaţii pe care le realizează acasă. „Practic, pentru orice rochie fac, primesc imediat oferte de la prietenele mele italience. Aşa se întâmplă că de obicei nu am nici o rochie în şifonierul de acasă, fiindcă orice port la vreun eveniment festiv, a doua zi e deja vândută” – spune amuzată Ioana.


 

Păstrându-şi obiceiul din adolescenţă, refuză să-şi pună semnătura pe creaţii anoste, standardizate. Mişcându-se în elita mondială a modei, are ocazia să se inspire de la creatori care realizează ţinute extravagante, exotice, interesante, dar are grijă să nu exagereze. Nu e de mirare că şi-a făcut singură şi propria rochie de mireasă.

 

Cu toate că în ultimii doi ani a cunoscut gustul succesului, sătmăreanca noastră rămâne cu picioarele pe pământ. Îşi doreşte să aibă un brand propriu, recunoscut în breaslă, dar este conştientă că până atunci mai are de învăţat mult de la maeştri, aşa că planurile ei pentru viitorul apropiat includ colaborări cu marile case de modă din Milano.


 

În acelaşi timp, nu uită de unde a plecat şi vine acasă oricând are câteva zile libere. Ţine legătura cu prietenele ei din Satu Mare şi petrece fiecare Revelion cu ele, aşa cum făceau şi înainte ca ea să plece în Italia.


 

De-altfel, a fost nevoie să plece taman în Italia pentru a-şi găsi jumătatea în persoana unui sătmărean de-al nostru. „Cu Mircea ne ştiam din vedere încă de la Satu Mare, dar aici a fost prea timid ca să mă abordeze. Când, însă, printr-un noroc incredibil, ne-am întâlnit în Italia, acolo şi-a luat inima în dinţi, iar acum suntem soţ şi soţie. Lui îi datorez o bună parte din realizările mele, deoarece nu ştiu cum m-aş fi descurcat fără sprijinul lui sufletesc” – declară, roşind, Ioana Călin.
 

 

P.S. Mulţumim prietenului nostru Cipri Jula pentru o nouă dovadă de măiestrie în arta fotografică, precum şi conducerii cafenelei La Catirra pentru locaţia elegantă în care am avut privilegiul să surprindem crâmpeie din frumuseţea Ioanei Călin.

13505 vizite
Distribuie pe