Locale Altele
Vineri, 1 Martie 2024
Vin, 1 Mar 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleMaterialSpiritualCasa meaGrădina meaLa birouGalerie FotoParty Foto
Imersiuni in culori
Agenda  - Marti, 2 Septembrie 2008

Natura din jurul nostru este plina de culori si nuante ce se schimba permanent: o data cu anotimpurile sau pe parcursul unei singure zi, oferindu-ne spontan un ambient policromatic.

Dar, in interiorul casei noastre, din clipa in care ne alegem mobilierul si culorile peretilor, noi suntem cei ce cream echilibrul cromatic in care traim. In mod normal, acesta trebuie sa raspunda gusturilor noastre, dar mai ales trebuie sa fie finalizat in scopul specific fiecarei incaperi.

Actiunea unei anumite culori asupra fiecaruia dintre noi este diferita, oferindu-ne predispozitia actiunii, a relaxarii, a stabilitatii emotionale, a atentiei sau a detasarii.

Culorile calde au un efect de stimulare, in timp ce culorile reci au un efect calmant. Culorile vivace, in schimb, tin atentia treaza, favorizandu-ne puterea de concentrare.

Efectele culorilor se pot utiliza si pentru a modifica proportiile aparente ale unei incaperi sau modul in care percepem noi spatiul. Astfel, culorile deschise dilata spatiul, in timp ce culorile inchise il micsoreaza. Pe de alta parte, culorile calde par sa „avanseze” in comparatie cu celelalte, fiind predominante asupra celor inchise, care par sa „bata in retragere”. Culorile calde pot face ca o camera intunecoasa sa devina mai vesela, in timp ce culorile reci pot face mai relaxanta atmosfera intr-o incapere expusa la o lumina prea puternica.

Cromoterapia, un domeniu al medicinei alternative moderne, ce se bazeaza pe ideea ca starea psihofizica a perosanelor poate fi influientata de culori, ne poate furniza indicatii utile in acest sens:

Rosu. Este culoarea ce actioneaza asupra inimii, crescand bataile cardiace. Este culoarea ce creste dinamismul si energia fizica, ce stimuleaza apetitul. In acelasi timp, este si culoarea ce trebuie evitata in camera de dormit, in birouri, in zonele destinate relaxarii. Prea mult rosu poate crea anxietate si agresivitate.

Galben. Ajuta la concentrare si combate starea depresiva. Stimuleaza voia buna, senzatia de bunastare generala, comunicarea si socalizarea. Este ideala pentru bucatarie: nu altereaza culorile naturale ale alimentelor si ofera senzatia de curatenie. Dar este culoarea ce va fi evitata in camerele de dormit, deoarece ne face mai nervosi si ne accelereaza respiratia.

Portocaliu. E o culoare calda, dar nu si excitanta ca rosul si nici electrizanta ca si galbenul. Induce seninatate, entuziasm si buna dispozitie, amplifica optimismul, alunga teama si nervozismul. Este culoarea perfecta pentru o camera de zi, pentru salon, sala de mese.

Verde. Este culoarea seninatatii si a naturii. Favorizeaza somnul, atenueaza stresul emotiv, fiind o culoare regeneranta ce transmite calm si liniste. Este adaptata pentru spatiile care necesita luciditate si concentrarea atentiei.

Albastru. Are proprietati calmante si antistres. Favorizeaza relaxarea si somnul. Incetineste bataile inimii si ritmul respirator, atenuand senzatia de foame. Este culoarea adaptata pentru birouri si dormitoare, utilizata mai mult pentru nunantele sale deschise, de albastru celest.

Alb. Este culoarea puritatii, a elegantei si a lumini. Ajuta la concentrarea atentiei. Poate fi utilizata in orice camera, redand ambientul luminos si spatios. Cu toate acestea, albul absolut poate obosi: motiv pentru care este necesar sa fie inviorat prin culorile mobilei, ale tapiseriei, ale covoarelor, tablourilor si ale tuturor obiectelor ce ne infrumuseteaza casa si viata.

5120 vizite
Distribuie pe