Locale Altele
Sambata, 11 Iulie 2020
Sam, 11 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputatul Kereskenyi ia apărarea primarilor anchetaţi de ANI
UDMR Satu Mare  - Miercuri, 18 Septembrie 2013

Într-o declaraţie politică rostită miercuri în plenul Parlamentului, deputatul UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, ia apărarea primarilor care sunt supusşi în această perioadă unei adevărate hărţuiri din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, pe motiv că fac parte din acţionariatul agenţiilor de dezvoltare intercomunitară sau al altor instituţii care administrează anumite servicii publice în localităţile pe care le conduc.

 

Publicăm integral textul declaraţiei politice:

 

Punerea la zid a 80% din primarii din țară, asupra cărora atârnă pericolul incompatibilității pentru că reprezintă interesele comunității în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, nu este în folosul nimănui.

 

În cursul săptămânii trecute şi în judeţul Satu Mare 44 de primari din cei 64 au primit înştiinţările că sunt anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate. Menţionez că aceşti primari sunt reprezentanţii unităţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ.

 

Având în vedere că nu este vorba de intrarea aleşilor în structurile firmelor private, ci de acele societăţi care sunt deţinute 100% de unităţi administrative care prestează servicii publice importante, considerăm că sunt servite doar interesele personale ale unora care vor să-și treacă în palmares victorii doar de dragul palmaresului, împotriva unor aleși locali.

 

Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indenmnizații sub 2.000 de lei sunt declarați incompatibili pentru că apară interesul public?

 

S-a ajuns în situația în care aleșii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituții care au declanșat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Așa nu facem decât să alungăm specialiștii din administrația publică locală. Vom ajunge în situația în care vor candida la primării doar oportuniștii și fripturiștii.

 

Aleșii locali, potrivit normelor europene, au obligația să reprezinte comunitatea în toate instituțiile și structurile dacă acest lucru este în interesul comunității, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în fața Legii 161/2003 care definește incompatibilităţile. Ba mai mult, legea este interpretată într-un singur sens și obtuz, aleșii locali fiind privați de a lua deciziile cele mai portivite pentru comunitate.

 

Pe de altă parte este forte grav că prin aceste practici ale ANI este afectată și imaginea României, aleșii locali fiind prezentați în presa naţională şi internațională ca fiind corupți.

 

Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluții instituționale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiției și Agenției Naționale de Integritate. Riscăm să lăsăm neadministrată întreaga țară. Nu putem trata primarii ca o imensă gașcă de infractori.

604 vizite
Distribuie pe