Locale Altele
Marti, 7 Iulie 2020
Marti, 7 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Butka Gergo a fost la Strasbourg ;))
Florin Răchitan  - Duminica, 9 Martie 2014

Amicul nostru, consilierul local Butka Gergo, a participat la sfârșitul lunii trecute, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, la o întâlnire a bloggerilor, organizată de Partidul Popular European.

El a reprezentat UDMR, formațiune membră a PPE, iar împreună cu el a fost la eveniment și un redactor de la portalul băsist Hotnews, care a reprezentat pe….ăăăă, noa, nu contează.

Cert este că au dezbătut teme de fițe din era digitală, care vor putea fi implementate cu succes și la noi, cam peste vreo 20 de ani, deși în prezent ne numărăm printre țările cu cel mai bun Internet din lume, cel puțin în ceea ce privește suportul tehnic asigurat de firmele de specialitate.

Publicăm integral articolul transmis de Butka Gergo, cu mențiunea că ne-a sărit siguranța când la final i-a amintit în aceeași frază de Bono și Iulia Timosenko, care au luat cuvântul la același pupitru, în cadrul Congresului PPE de la Dublin.

În apărarea lui Bono fie spus că recent a recunoscut faptul că U2 a pierdut contactul cu noile generații și se pregătește de retragere. Asta o spune cineva care la ultimul turneu a asigurat WiFi gratis pentru tot stadionul și a postat pe site-ul trupei fotografie panoramică a publicului, în care erau tag-uiți toți cei care au făcut poze cu smartphone-urile și le-au postat pe Facebook sau Twitter !  Dar astea o să le dicutăm cu Butka luni, la Delikatesse !

Ce inseamnă "EU-Bloggers"?

Este o întâlnire de lucru organizată în premieră de Partidul Popular European in domeniul comunicaţiilor online, eveniment la care au participat 24 de jurnalişti, bloggeri, lideri de opinie din 15 ţări a Europei.

Cel mai mare partid din Parlamentul European este conştient de importanţa reţelelor sociale, doreşte o legătură cât mai strânsă cu populaţia europeană. Este una dintre cele mai mari provocări in era digitală să elaborăm strategii cât mai eficiente pentru apropierea politicienilor de societatea informaţională.

Partidul Popular European este cel mai mare partid european, având cei mai mulţi membri din Parlamentul şi Consiliul European. Se autodefineşte ca fiind "familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini sunt adânc ancorate în istoria și civilizația continentului european și care a fost inițiatoarea proiectului european de la bun început". Comunitatea maghiară din România este reprezentată în partidul european de UDMR.

Participanţi din 15 ţări

Organizatorii au selecţionat un grup divers format din jurnalişti, editori de bloguri, activişti civili şi lideri locali de opinie din toată Europa. Astfel s-a întâlnit jurnalistul suedez cu specialistul de start-up din Grecia, corespondentul de politici externe din Finlanda cu un consilier local din Satu Mare.

România a fost reprezentată de două persoane: jurnalistul portalului Hotnews şi corespondentul Deutsche Welle Vlad Mixich, care a sosit recent din Kiev, şi de către subsemnatul. De ce m-au ales? Poate din cauza temei lucrării mele de diplomă, în care am analizat dezvoltarea societăţii informaţionale sau poate ca urmare a jurnalului meu de teme cotidiene, închis in 2012, nu ştiu exact.

Principale programe şi teme

In aceste zile am dezbătut mai multe teme generale de pe plan european: care sunt provocările pe care le va întâlni comunitatea europeană, care sunt priorităţile PPE, s-a discutat despre migraţie (despre medicii şi cerşetorii noştri). Bineînţeles că şi revoluţia din Ucraina a fost printre problemele intens discutate.

Intre temele de "specialitate" s-au purtat dezbateri despre scăderea tarifelor de roaming, despre accesul populaţiei la Internet de mare viteză. Ne-am familiarizat cu tehnicile de viitor ca societate digitală, comerţ şi administraţie digitală, subiecte care în ţările mai dezvoltate sunt la ordinea zilei, iar noi aşteptăm 30 de zile pentru un răspuns la o cerere simplă.

Un detaliu interesant: de la înregistrare și până la decolarea avioanelor, participanţii au transmis "în direct" pe paginile proprii şi pe Twitter, folosind canalul #EuropeIn  tot ce se întâmpla la dezbateri. Asta înseamnă că în timpul şedinţelor şi al pauzelor de cafea, întotdeauna se găseau câte 10-15 participanţi care butonau pe telefoane sau pe tablete pentru cititorii de acasă.

Speed dating, sesiunea de "interviuri în viteză"

Acest rendez-vous rapid ne-a oferit posibilitatea de a ne întâlni cu 15 europarlamentari importanţi ai Partidului Popular European şi pentru un scurt schimb de idei, in limita a 5 minute cu fiecare. Astfel, am discutat cu doamna Sirpa Pietikainen din Finlanda despre protecţia mediului, cu europarlamentarul sloven Sofia Mazej-Kukovic despre viitorul agriculturii, cu tânărul Christofer Fjellner despre concetăţenii noştri care cerşesc în oraşele Suediei, iar cu domnul Marian-Jean Marinescu am dezbătut teme actuale din politica românească.

Am fost plăcut surprins de informaţiile punctuale pe care le aveau pregătite. Europarlamentarii din celelalte ţări sunt la zi cu problemele româneşti (fiindcă acestea sunt, indirect, şi problemele lor): m-au întrebat, printre altele, despre Roşia Montană, despre situaţia minorităţii maghiare şi, subtil, neoficial, am primit şi întrebarea "cam câţi cerşetori mai pot aştepta ţările occidentale să sosească din România ?" :)

 

Concluzii

În primul rând, pe baza celor văzute, aş dori să infirm afirmaţiile potrivit cărora "acolo nu se lucrează nimic, doar se discută, la cravată". Se lucrează intens şi se iau decizii întemeiate, care vor influenţa prezentul şi viitorul întregului continent.

De exemplu, în urmă cu câteva zile a avut loc, la Dublin, congresul PPE, unde au urcat pe scenă, printre alții, Iulia Timosenko, recent eliberată dintr-o închisoare din Ucraina,  sau liderul formaţiei U2, irlandezul Bono, pentru a transmite mesaje tuturor cetăţenilor Europei.

Reîntorcându-mă la cele constatate la Strasbourg: trebuie să recunosc, imaginea României este şifonată în cercurile europene, printre motivele principale fiind cazurile de corupţie ale politicienilor români, subiecte de discuţie şi în Parlamentul European.

Din nefericire, majoritatea temelor din domeniul informatic digital discutate la acest eveniment nu au încă actualitate la noi, însă eu sunt convins că pe viitor le voi putea aplica în folosul comunităţii. 

1099 vizite
Distribuie pe