Locale Altele
Vineri, 3 Iulie 2020
Vin, 3 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Laura Bota: „Cardurile de sănătate, bani aruncați”
PMP Satu Mare  - Marti, 23 Septembrie 2014

Distribuirea cardurilor de asigurat de sănătate, care a început în aceste zile la nivel naţional, este un  proces fără vreun efect benefic pentru starea de sănătate a populaţiei  României, consideră preşedintele Partidului Mişcarea Populară Satu Mare, dr. Laura Diana Bota.

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi, liderul PMP Satu Mare a arătat că informatizarea sistemului de sănătate nu are nici o şansă să fie implementat în favoarea pacienţilor, drept pentru care acest demers extrem de costisitor devine inutil.

„Ca de obicei în ultimii ani, în sănătate sunt propuse şi finanţate cu foarte mulţi bani proiecte care nu ajută pe nimeni. Cardul de sănătate, pentru introducerea căruia s-au cheltuit circa 50 de milioane de euro, va fi distribuit prin poştă însă nu va putea fi folosit, deoarece atât medicii de familie, cât şi cei din spitale şi policlinici, nu dispun nici de sistemul de inscripţionare şi nici de cititoare de carduri”,a declarat Laura Diana Bota.

Preşedintele PMP Satu Mare a mai adăugat că, din discuţiile purtate cu mai mulţi  medici de familie din zonă, rezultă fără echivoc faptul că demersul  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind introducerea cardului de asigurat de sănătate este nul şi neavenit, cel puţin în acest moment.

„Cardul vine gol la asigurat, iar medicul de familie trebuie să îl activeze prin inscripţionare şi ulterior citire. Medicii susţin că procedurile de procurare a inscriptoarelor şi cititoarelor de carduri trebuie suportate de către stat, respectiv CNAS. Totodată, doctorii cu care am vorbit spun că CNAS a ignorat să implementeze corect această operaţiune, respectiv să doteze furnizorii de servicii medicale cu cititoare de card. În consecinţă, cardul de sănătate nu este bun de nimic în acest moment, sunt bani aruncaţi fără folos”, a afirmat dr. Laura Diana Bota, medic stomatolog.

Preşedintele PMP Satu Mare a precizat că distribuirea cardurilor de sănătate nu va reglementa raportarea corectă a consultaţiilor efectuate de către  medici. „Pacientul vine de două ori lunar, minim, pentru cele două consultaţii decontate de stat. În acest moment, sunt raportate mult mai multe consultaţii decât cele făcute efectiv, chiar dacă sunt sau nu efectuate, iar introducerea cardului avea şi menirea de a stopa acest fenomen. Din păcate, nu se va întâmpla aşa, iar după ce pacienţii vor primi cardurile de sănătate acestea vor fi recoltate şi ţinute de către medici în cabinete, pentru ca oamenii să nu şi le piardă, deoarece oricum nu au cum să le folosească”, a explicat Laura Diana Bota.

Medicul sătmărean susţine că suma imensă folosită pentru cardurile de sănătate putea fi folosită mult mai judicios pentru alte programe naţionale de sănătate, precum transplanturile, oncologie sau autism. „Sunt bani aruncaţi pe apa sâmbetei şi cam atât, sume care puteau fi folosite pentru realizarea unor programe cu adevărat utile pentru români. Cardul de sănătate nu are o utilitate practică şi nu va duce la o mai bună gestionare a fondurilor din sistem”, a conchis preşedintele PMP Satu Mare.

 

657 vizite
Distribuie pe