Locale Altele
Vineri, 5 Iunie 2020
Vin, 5 Iun 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Dezbatere despre regionalizare, organizată de PMP Satu Mare
Veronica Hodas  - Marti, 21 Octombrie 2014

Sala de conferințe a Muzeului Județean Satu Mare a fost marți seara plină de sătmăreni care au fost prezenți la dezbaterea publică „Proiect de regionalizare a României”.

Evenimentul a fost organizat de Partidul Mișcarea Populară, în frunte cu președintele PMP Satu Mare, Laura Bota, iar invitații speciali au fost primarul Clujului, Emil Boc, și președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu.

Așadar, tema dezbaterii, regionalizarea, constituie un proces politic și social complex care are nevoie de expertiza și gândirea unor specialiști renumiți. Potrivit Laurei Bota, Legea Descentralizării promovată de Guvernul Ponta a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României deoarece „nu a respectat prevederile privind realizarea măsurilor pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost și sisteme de indicatori de monitorizare”. 

De asemenea, președintele PMP Satu Mare consideră că partidul pe care îl conduce va reuși să promoveze un alt documente referitor la noua împărțire administrativ-teritorială a României, în concordanță cu recomandările Uniunii Europene în domeniu, „dar care să să recunoască şi caracteristicile naţionale distincte ale României, în general, şi ale românilor, în special”.

„În opinia mea, o regionalizare eficientă presupune şi dezvoltarea comunităţilor locale prin reîmpărţirea sumelor colectate. Trebuie să crească în mod determinant procentul care revine fiecărei localităţi în urma colectării taxelor şi impozitelor locale, deoarece, precum bine ştim, în acest moment banii strânşi în Satu Mare, de exemplu, merg în proporţie de 70 la sută spre bugetul central, fapt care nu poate să asigure rezolvarea problemelor de infrastructură la nivel local”, a subliniat Laura Bota.

În concluzie, obiectivul regionalizării în România este descentralizarea eficientă din punct de vedere social-economic. Regionalizarea presupune o creștere economică sustenabilă bazată pe un gard ridicat de absorbție a fondurilor europene, pe creșterea nivelului de trai al poplației, al comunităților.

În luarea de cuvânt, Cristian Diaconescu a declarat că este absolut convins că regionalizarea se va întâmpla în România. În opinia lui Diaconescu avantajele regionalizării sunt multiple, printre care se numără și nivelul de resurse care e diferit, specializarea forței de muncă este diferită și lista poate continua.

„Se consideră că în Transilvania munca produce un beneficiu de care transilvănenii nu beneficiază integral. Îmi permit să fac această afirmare, deoarece dumneavoastră ardelenii considerați că o descentralizare la nivel fiscal ar reprezenta pentru această regiune un factor de dezvoltare destul de semnificativ”, a spus Diaconescu.

Tot Cristian Diaconescu a afirmat că „este foarte util ca județul Satu Mare, care nu a lipsit dintr-o anumită schemă de regionalizare, să fie deosebit de interensat și cred totodată că este extrem de important ca aici colectivitatea, comunitatea dumneavoastră să aibă un cuvânt de spus ceva mai ferm”.

În încheiere a adresat rugămintea sătmărenilor să fie mai uniți și mai atenți în ceea ce privește dezvoltările, deoarece actuala guvernare a eșuat în tentativa de a modifica Constituția, iar „vocea dumneavoastră ar trebui să conteze în măsura în care doriți să o faceți auzită”.

Emil Boc, fostul prim ministru al României, actualmente primarul Clujului, a declarat că din cauza faptului că regionalizare nu s-a făcut până în acest moment, România va pierde foarte mulți bani în perioada 2014-2020. Acesta a specificat că regionalizarea nu a fost făcută din cauza PSD-ului și consideră că actuala guvernare repetă greșelile din anul 2008, atunci când s-au făcut cheltuieli electorale fără acoperire la buget. De asemenea, fostul prim ministru a mai menționat că actuala guvernare se laudă cu legi care au fost introduse pe timpul când acesta a fost la guvernare.

Toți cei trei lideri prezenți consideră că PMP, susținut de Traian Băsescu, va reuși să ducă la bun sfârșit acest proiect fundamental.

Emil Boc este unul dintre susținătorii candidatului PMP la prezidențiale, Elena Udrea. Acesta consideră că Elena Udrea trebuie susținută deoarece este singurul candidat la funcția de președinte care vorbește de locuri de muncă și investiții și care și-a asumat „riscuri tăioase când a afirmat că va reduce numărul de parlamentari și care a cerut stoparea retrocedărilor, pentru verificări”.

 

905 vizite
Distribuie pe