Locale Altele
Luni, 6 Februarie 2023
Luni, 6 Feb 2023
Parlamentarii sătmăreni ai UDMR critică bugetul
Lorena Georgi  - Duminica, 15 Februarie 2009

Senatorul UDMR Tiberiu Gunthner şi deputatul UDMR Erdei D. Istvan au criticat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, bugetul de stat pe anul 2009.

Deputatul Erdei s-a declarat nemulţumit de faptul că acest buget, deşi a avut mai multe amendamente, a trecut nemodificat de comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, cea de Finanţe Bănci.

În opinia deputatului, proiectul de buget este netransparent, fiind unul care suferă de amnezie, deoarece a uitat de promisiunile electorale precum mărirea pensiilor, ajutoarele promise căpşunarilor şi altele.

Acesta a mai declarat că deficitul bugetar de 4,8% este mai mare decât ţinta propusă iniţial, de 3%, iar creşterea economică va fi anul acesta de doar 2,5%, în timp ce preţurile vor creşte cu 5%. Deputatul Erdei D Istvan a acuzat Guvernul că nu a vrut să stabilească numărul biletelor de tratament şi odihnă pentru pensionari, ceea ce va crea ulterior probleme, iar bugetul fondului naţional unic de asigurări, din care primesc bani medicii de familie, s-a diminuat cu 40%.

 

Referitor la judeţul Satu Mare, deputatul Erdei a declarat că la sumele defalcate din TVA se observă o creştere de doar 15,5%  faţă de 2008, iar pentru drumuri, judeţul nostru va primi cu 16% mai mult. Proiecte precum pasajul de la Moftin, reabilitarea Spitalului Judeţean, respectiv construirea drumului expres Niregyhaza-Satu Mare-Baia Mare, care includea şi centura de ocolire a oraşului, nu sunt prevăzute pe lista de investiţii a Guvernului în 2009.

 

„Noi am semnat şi depus amendamente în acest sens, însă ele nici nu au fost discutate în comisia de specialitate, ci au fost trecute pe lista celor respinse”, a declarat Erdei.

 

Probleme mari cu investiţiile

 

Senatorul Gunthner Tiberiu a precizat că judeţul Satu Mare are probleme mari cu proiectele depuse la Ministerul Transporturilor. Pe lista de investiţii nu mai apare drumul rapid şi implicit centura de ocolire, în schimb apare renovarea gării, într-un proiect comun cu municipiul Baia Mare.

Singurul minister în cadrul căruia proiectele pentru judeţul Satu Mare nu vor avea de suferit este cel al Lucrărilor Publice. „Piscina olimpică este o investiţie care va fi demarată anul acesta la Satu Mare”, a declarat Gunthner. Acesta a mai spus că interesul actualului Guvern îl constituie reabilitarea termică a blocurilor, alocarea de fonduri în acest scop fiind de cinci ori mai mare.

           

La finalul conferinţei de presă, preşedintele organizaţiei UDMR Satu Mare şi totodată preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, a vorbit despre efectele acestui proiect de buget asupra judeţului nostru.

O primă problemă o constituie prevederea Finanţelor privind repartizarea fondurilor către consiliile locale. După ce se va trece la vechea repartizare, cei mai mulţi bani vor merge către comunele mari, iar cele mai mici vor ajunge să nu se poată întreţine, a spus Csehi. Din această cauză, multe proiecte începute deja nu vor putea fi co-finanţate de consiliile locale ale comunelor din judeţ, este de părere Csehi.

„Vom crea un fond de creditare din care vom putea aloca banii necesari pentru continuarea unor proiecte, însă, fără rectificare de buget, sumele nu vor ajunge pentru investiţii”, a spus acesta. Preşedintele Csehi a mai arătat că, deocamdată, judeţul Satu Mare va primi 37 de milioane de lei, bani destinaţi pentru echilibrarea bugetelor locale. Suma este mai mică decât în 2008, când s-au primit 52 de milioane de lei.

Tags: udmr  parlamentari  buget  critica  
2648 vizite
Distribuie pe