Locale Altele
Miercuri, 29 Martie 2023
Mie, 29 Mar 2023
Mai mulţi tineri români în funcţiile din instituţiile europene
PSD Satu Mare  - Joi, 28 Mai 2015

Comisia Europeană va lucra pentru a implica mai mulți români în funcții de conducere la nivelul instituțiilor europene și va organiza, alături de eurodeputatul Victor Negrescu, o întâlnire cu românii interesați de o carieră europeană permanentă.

Aceasta a fost principala concluzie a întâlnirii europarlamentarului PSD Victor Negrescu cu vicepreședinta Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, comisar pentru Buget şi Resurse Umane.

În discuția sa cu comisarul european, Victor Negrescu a atras atenția că România nu stă bine la capitolul pozițiilor cheie ocupate în administrația europeană: în ciuda faptului că România este al șaptelea stat membru din UE ca populație, ocupă poziția numărul 22 în ceea ce privește funcțiile administrative europene deținute.

Astfel, oficialul UE Kristalina Georgieva a dat asigurări că Executivul European își setează ca obiectiv o mai bună reprezentare a românilor în administrația europeană, cu mai multă atenție asupra tinerilor, femeilor și persoanelor cu dizabilități, și că va evalua posibilitatea de a deschide un centru de testare și în Nordul României.

„Românii, în frunte cu tânăra generație, au un potențial enorm în ceea ce privește modernizarea și eficientizarea administrației europene. Cred că țara noastră are specialiști bine pregătiți care pot aduce o contribuție importantă la nivelul instituțiilor UE. Suntem parte a familiei europene de mai bine de 8 ani și este timpul să ne implicăm direct la nivelul UE. Am vrut să trag însă acest semnal de alarmă pentru a indica Executivului European subreprezentarea românilor în instituțiile europene, mai ales la nivel decizional.

Sunt mulțumit de răspunsul pozitiv al Comisarului pentru Buget şi Resurse umane. Practic, deschiderea de care a dat dovadă arată că și Uniunea Europeană este pregătită pentru a sprijini acest demers și a avea mai mulți specialiști români. În acest sens, împreună cu doamna vicepreședinte vom organiza o întâlnire cu specialiștii români din instituțiile europene sau interesați de o carieră europeană, urmând să identificăm și manierele prin care îi putem ajuta pe viitor” - a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Acesta a discutat cu comisarul Kristalina Georgieva și despre banii europeni necheltuiți de România în cadrul exerciţiului financiar 2007-2013. Oficialul european l-a asigurat pe europarlamentarul Victor Negrescu că România poate transforma aceste fonduri europene neutilizate în mecanisme financiare ale Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru cofinanțarea unor proiecte europene pe viitor.

De asemenea, pe lângă întâlnirea cu românii interesați de o carieră europeană și cu cei activi în prezent în instituțiile europene, Victor Negrescu și comisarul Georgieva intenționează să organizeze, la București, o conferință despre Planul Juncker și Fondul European de Investiții Strategice (FEIS) în cadrul căruia să se explice posibilitatea transformării fondurilor europene neutilizate în mecanisme ale BEI pentru cofinanțare.

1045 vizite
Distribuie pe