Locale Altele
Sambata, 22 Ianuarie 2022
Sam, 22 Ian 2022
Mircea Govor, reales preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare
Florin Răchitan  - Sambata, 25 Iulie 2015

Conferinţa Judeţeană Extraordinară de Alegeri a Partidului Social-Democrat Satu Mare nu a adus prea multe surprize, realegerea lui Mircea Govor în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice fiind, după toate semnele din ultimele săptămâni, doar o formalitate.

Cu atât mai mult cu cât acesta a avut susţinere din partea lui Liviu Dragnea, proaspăt ales în postul de preşedinte interimar al PSD la nivel naţional, care a venit personal la Satu Mare pentru a-şi arăta sprijinul pentru liderul judeţean.

Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti” a fost arhiplină sâmbătă, la orele amiezii, cu cei peste 600 delegaţi ai organizaţiilor locale ale PSD care au venit din tot judeţul pentru a-şi alege noua conducere judeţeană.

Alături de Liviu Dragnea, în prezidiu au luat loc, printre alţii, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, precum şi preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD, Mihai Sturzu, în timp ce în primul rând din sală au luat loc invitaţii de onoare din partea formaţiunilor politice sătmărene cu care colaborează PSD, respectiv Adrian Ştef din partea ALDE, Ioan Opriş de la UNPR, dar şi liderul judeţean al UDMR, Pataki Csaba.

Acesta din urmă, în discursul său, pozitiv în linii mari, a amintit şi de „colaborarea care scârţâie” la nivelul municipiului Satu Mare, spre deosebire de structurile judeţene, dar şi-a exprimat speranţa că după campania electorală de anul viitor „ne vom putea uita unii în ochii altora”. Mai târziu, primarul Dorel Coica i-a transmis răspunsul că de acum înainte nu va mai folosi cuvântul „duşmani” pentru reprezentanţii UDMR în Consiliul Local Satu Mare, ci îi va considera doar „adversari politici”.

La rândul lui, liderul local ALDE, Adrian Ştef, a vorbit despre loialitatea faţă de construcţia politică ce le-a adus succesul în 2012, în ciuda transformărilor bulversante ce au avut loc de atunci pe scena politică românească.

„Acum climatul este mult mai dificil, dar nu am intrat în politică doar pentru a ne culca pe laurii unei victorii conjuncturale, ci, în primul rând, pentru a identifica acele soluţii care ne asigură succesul pe viitor” – a declarat Adrian Ştef, după care i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru tot ajutorul acordat judeţului Satu Mare în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale, amintind de fondurile de 90 milioane de lei ce au intrat în judeţ prin PNDL, dar şi sprijinul pentru sistemul de sănătate sătmărean sau proiecte mai vechi ce se află acum în curs de finalizare.

În raportul de activitate pe care l-a prezentat în faţa colegilor, Mircea Govor a specificat că se referă doar la perioada din ultimii doi ani, de când a preluat conducerea Organizaţiei Judeţene a PSD de la fostul preşedinte Valer Marian, de care social-democraţii sătmăreni s-au despărţit cu scandal.

Astfel, în această perioadă s-au înscris în PSD peste 1.300 de sătmăreni, numărul acestora ajungând la 8.568. De asemenea, PSD are acum 9 consilieri judeţeni, faţă de 8 în mandatul trecut, şi 21 primari, faţă de 19 în mandatul trecut, Mircea Govor subliniind că aceste cifre se datorează, într-o oarecare măsură, şi celebrei ordonanţe a Guvernului de pe urma căreia i s-au tras multe necazuri vicepremierului de atunci, Liviu Dragnea, ce a permis migrarea spre PSD a unor aleşi locali într-o perioadă de timp limitată.

Bazându-se pe acest activ puternic, Mircea Govor a trasat şi principalele obiective de viitor ale PSD Satu Mare: câştigarea alegerilor locale şi parlamentare la nivel judeţean, contribuind astfel la creşterea scorului electoral al partidului la nivel naţional.

După prezentarea raportului, Mircea Govor a fost ales cu unanimitate de voturi preşedinte al PSD Satu Mare pentru un nou mandat de doi ani, care e posibil să se prelungească, în urma unor modificări de statut, pe patru ani.

Participanţii la conferinţă l-au reales şi pe Dorel Coica în funcţia de preeşdinte executiv, mai mulţi vicepreşedinţi şi secretari generali-adjuncţi, dar şi pe Toma Betea în postul de secretar general, după ce Vasile Ciocan şi-a retras candidatura în ultima clipă, iar Ioan Viman va fi trezorierul partidului.

La finalul conferinţei a luat cuvântul liderul naţional Liviu Dragnea, care a accentuat ideea că partidul trebuie repus în funcţiune cu ajutorul tuturor membrilor, pentru a rămâne un „munte politic, fără de care nu există nici guvernare eficientă nici opoziţie puternică”. El i-a îndemnat pe cei prezenţi în sală să-şi reamintească ce este PSD: „Un partid care se sperie uşor sau unul  care a izgonit regimul Băsescu? Ne lăsăm şantajaţi şi ameninţaţi sau continuăm să promovăm proiecte de dezvoltare pentru această ţară? Guvernăm pentru instituţii sau pentru oameni”?

În discursul său, el s-a referit la fostul preşedinte al partidului, Victor Ponta, ca la un „coleg, prieten şi camarad” şi a dat asigurări că acesta va beneficia de susţinere constantă din partea PSD pentru a-şi duce la îndeplinire mandatul de premier şi pentru a demonta „minciunile vehiculate în ultimele zile la unele posturi de televiziune” pe această temă.

Liderul naţional le-a trasat şi sarcini colegilor din judeţul Satu Mare: „Cel mai târziu până la sfârşitul lunii septembrie să aveţi alcătuite listele cu candidaţi pentru alegerile locale de anul viitor, astfel ca din octombrie să putem lucra deja la strategia de campanie electorală”!

La conferinţa de presă ce a urmat evenimentului politic, Liviu Dragnea a accentuat necesitatea păstrării tuturor poziţiilor de conducere pe care le au PSD-iştii în administraţia publică sătmăreană, declarând că recâştigarea Primăriei Satu Mare de către Dorel Coica este „obiectivul esenţial prioritar”, la fel ca şi la nivel judeţean, pe baza unor „relaţii de negociere şi parteneriat” cu reprezentanţii celorlalte partide (în principal UDMR), în condiţiile în care, de anul viitor, preşedintele Consiliului Judeţean nu va mai fi ales de populaţie prin vot direct.

1801 vizite
Distribuie pe