Locale Altele
Sambata, 5 Decembrie 2020
Sam, 5 Dec 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputata Andreea Paul vrea să aducă diaspora acasă după Brexit
Veronica Hodas  - Vineri, 24 Iunie 2016

Deputatul de Țara Oașului, Andreea Paul a reacționat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Partidului Național Liberal (PNL) Satu Mare la posibilele efecte ale Brexit pentru diaspora românească din Marea Britanie, făcând referiri speciale la cei plecați din județul Satu Mare.

Andreea Paul a mai adăugat că una dintre priorități este de a genera investiții în județ „cu bănuții lor câștigați cu trudă afară. Sătmărenii plecați la muncă în Anglia care vor fi nevoiți să se reorienteze în anii următori trebuie să aibă o șansă aici acasă”.

Pentru ca acest lucru să se poată realiza, deputatul dorește ca cei din conducerea Consiliului Județean și primarii să creeze un parteneriat pentru a le putea oferi sătmărenilor noi locuri de muncă, „suntem la PNL și avem această obligație. Nu este suficient să împărțim pachete cu alimente la cei 70 mii de sătmăreni cu venituri mici, ei au nevoie de locuri de muncă bine plătite”.

O altă prioritate sunt copii cu părinții plecați la muncă în străinătate și părinții în vârstă care au nevoi speciale și familiile sau copii lor sunt plecați din țară.

Nu în ultimul rând, sunt îngrijorată de modul în care este percepută legea votului în diaspora. Prea puțini sătmăreni s-au înscris în registrul pentru votul prin corespondență și cer prefectului să se mobilizeze în acest sens, pentru informarea lor din timp. Stimularea participării la vot este responsabilitatea tuturor celor care iubesc democrația participativă.”

Conform ultimului recensământ al populației sătmărene realizat în 2011 arată că 12.746 de persoane sunt plecate la muncă în strănitate, din care 700 sunt în Anglia, iar mulți nu s-au declarat plecați, iar în ultimii 5 ani au mai plecat mulți alți sătmăreni. „Doar în Țara Oașului, avem localități întregi depopulate de oșenii plecați la muncă în Anglia, cum ar fi Racșa, Târșolț, Certeze și chiar Cămărzana. Din estimările mele, peste 2000 de sătmăreni sunt plecați la muncă în Anglia, iar 1 din 5 sătmăreni activi sunt plecați la muncă în afara țării.”

Deputatul de Oaș își dorește ca luna august să fie luna dedicată diasporei din județul Satu Mare. 

Tags: andreea paul  diaspora  brexit  
1149 vizite
Distribuie pe