Locale Altele
Marti, 7 Iulie 2020
Marti, 7 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bucurie la PSD, resemnare la PNL
Veronica Hodas, Florin Răchitan  - Duminica, 11 Decembrie 2016

Puţine sunt momentele în viaţa unui om sau a unei comunităţi în care emoţiile, oboseala, frustrările şi bucuriile ies atât de bine la iveală pe feţele celor implicaţi ca la anunţarea rezultatelor unor alegeri.

Aşa s-a întâmplat şi duminică seara, imediat după aflarea primelor rezultate exit-poll la sediile principalelor partide politice din Satu Mare care au concurat în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

În timp ce la sediul PSD cifrele au fost primite cu ropote de aplauze, iar candidaţii şi susţinătorii lor s-au îmbrăţişat minute în şir, la sediul PNL a fost linişte apăsătoare şi dezamăgire pe feţele oamenilor care au făcut tot ce le-a stat în putere în ultima lună pentru a convinge alegătorii că merită să voteze formaţiunea politică pe care o reprezintă.

Potrivit rezultatelor transmise de televiziunile de ştiri în baza sondajelor exit-poll realizate de trei companii de profil, se pare că PSD a obţinut o victorie istorică, procentele fiind în jurul pragului de 45%, în timp ce PNL nu ajunge nici la jumătatea acestui nivel.

Celelalte partide care par să fi intrat în Parlament, în baza acestor rezultate preliminare, sunt USR, ALDE, PMP şi UDMR, dar deocamdată nimic nu e 100% sigur.

Cu toată bucuria sau tristeţea manifestată, atât cei de la PSD, cât şi cei de la PNL s-au arătat a fi precauţi în enunţarea unor concluzii tranşante, reprezentanţii ambelor partide declarând că aşteaptă numărătoarea oficială a voturilor pentru a şti exact câte mandate de parlamentari au obţinut fiecare la nivelul judeţului Satu Mare.

Ceea ce se ştie deja destul de sigur este că Ioana Bran de la PSD, respectiv Romeo Nicoară de la PNL vor fi deputaţi, alături de Magyar Lorand, Turos Lorand şi Erdei Doloczki Istvan de la UDMR (dacă formaţiunea reprezentativă a maghiarilor trece într-adevăr de pragul electoral de 5% pentru intrarea în Parlament), iar un mandat de senator şi unul de deputat încă se dispută între partidele româneşti, în funcţie de numărul voturilor obţinute, respectiv de redistribuirea acestora la nivel naţional.

„Este o mare bucurie, ne bucurăm că la nivel naţional am obţinut acest rezultat, care este, spunem noi, pe măsura muncii noastre, pe măsura programului nostru de guvernare, mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în campanie, dar mai ales azi, în ziua votului şi aşteptăm cu nerăbdare să ştim rezultatele din judeţul Satu Mare. Credem că pentru prima dată nu a fost un vot negativ, chiar dacă de obicei românii mergeau pe vot negativ, de data aceasta a fost un vot constructiv, un vot pentru proiecte, pentru dezvoltare şi pentru oameni” – a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca.

„Este un rezultat care arată, de fapt, că programul de guvernare pe care l-a propus PSD-ul românilor este credibil, sustenabil şi realizabil. A fost o campanie solicitantă, dar frumoasă, pentru că am reuşit să ne întâlnim cu cetăţenii şi asta se vede în rezultatul pe care l-am obţinut” – a afirmat, la rândul lui, candidatul PSD pentru Senat, Gabriel Leş.

„Permiteţi-mi să mulţumesc colegilor, întregii echipe PSD pentru munca pe care au depus-o, noi ne dorim să ajungem cât mai repede acolo, în Parlament, să muncim şi să ne implementăm programul” – a declarat candidata pentru Camera Deputaţilor, Ioana Bran.

„Singurul partid care a avut un program de guvernare a fost PSD, iar cetăţenii au votat în cunoştinţă de cauză, aşa că acesta este rezultatul efortului partidului şi al preşedintelui Liviu Dragnea” – a subliniat candidatul pentru Camera Deputaţilor, Ovidiu Petric.

În celălalt sediu, declaraţiile au fost mai reţinute, aşa cum era de înţeles, şi s-au axat mai mult pe planurile de viitor în politică.  

„Cred că trebuie să privim cu precauție ceea ce am văzut acum pe ecranele televizoarelor. Fiind un exit-poll de la ora 20.00, acesta poate suferi modificări, nu știu dacă substanțiale, dar sigur suferă modificări. Îmi amintesc de la alegerile trecute că au fost și atunci multe declarații după rezultate și s-au schimbat unele lucruri după numărătoare. Noi avem acum aceste rezultate la ora 20.00 și ce observăm aici este că există o fragmentare destul de însemnată a voturilor pe toate partidele, chiar și la cele mai mici care au șanse să intre în Parlament. Asta înseamnă că la numărătoarea finală vor fi mai mulți actori politici care vor sta la masa negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare care să genereze un Guvern. Nu știu cum se vor așterne aceste negociere, dar ele vor începe de mâine, poimâine încolo. În Satu Mare noi sperăm la un scor bun și sper să ne atingem obiectivul și vom ști asta în câteva ore” – a declarat candidatul la Camera Deputaţilor, Romeo Nicoară.

„Din păcate, este foarte clar că PSD-ul va câștiga aceste alegeri. Sper că nu la așa mare difență de scor pe cât arată acest exit-poll. Având în vedere prezența foarte scăzută la vot, o parte însemnată a României instruite nu s-a prezentat la vot. România instruită – oamenii dezamăgiți de clasa politică, nu au venit să voteze astăzi, iar cei care au votat au preferat minciunile și populismele în locul unui discurs și al unei politici temperate și rezonabile. Din păcate, acesta este adevărul. Să sperăm că rezultatele nu vor rămâne chiar așa, pentru că dacă rămân la această marjă, noi vom avea un Guvern pe care noi și o parte mare a românilor nu și l-au dorit, adică un Guvern PSD-ALDE. Ce se va întâmpla la Satu Mare rămâne de văzut și aș vrea să precizez că scorul pe care noi ni l-am propus este în jur de 25% din total. Trebuie să remarcăm faptul că prezența în Satu Mare a fost destul de semnificativă, comparată cu media națională. Având în vedere că media este scăzută, aceste procente sunt cele care explică la sondaj acele 6% ale UDMR-ului. Așteptăm cu calm numărătoarea voturilor și să sperăm că ne vor aduce vești ceva mai bune decât cele care sunt astăzi” – a declarat candidatul la Senat, Adrian Albu. 

Tags: reactii  alegeri  psd  pnl  satu mare  
5075 vizite
Distribuie pe