Locale Altele
Joi, 6 August 2020
Joi, 6 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Parlamentarii sătmăreni ai UDMR au cerut suplimentarea banilor pentru centura Sătmarului
Florin Răchitan  - Vineri, 10 Februarie 2017

În prima conferință de presă în această formulă, noii parlamentari ai UDMR Satu Mare au prezentat vineri un scurt raport al activității lor din prima lună în forul legislativ al României, principalele teme abordate fiind, bineînțeles, cele referitoare la bugetul recent aprobat, în special sumele alocate pentru proiectele importante în județul Satu Mare.

Astfel, deputatul Magyar Lorand a informat că Grupul UDMR a depus un amendament pentru suplimentarea cu 50 milioane de lei a sumei aprobate inițial, de 137 milioane de lei, pentru șoseaua de centură a municipiului Satu Mare, însă acest amendament nu fost aprobat în urma votului în plen.

Chiar și așa, suma aprobată este suficientă pentru începerea lucrărilor în cursul acestui an, însă până atunci autoritățile locale mai trebuie să rezolve statutul juridic al terenurilor care ar urma să fie incluse în traseul șoselei, iar Guvernul trebuie să aprobe exproprierile.

Un alt proiect important pentru care UDMR a depus un amendament, respins la votul în plen, este șoseaua de centură a Careiului, pentru care a fost aprobată suma de 24 milioane de lei, suficientă pentru continuarea lucrărilor, urmând ca suma să fie suplimentată, probabil, după rectificarea bugetului în vara acestui an.

Guvernul a alocat 27 milioane de lei și pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Drumului Național 19 pe toate porțiunile unde mai sunt necesare astfel de lucrări, precum și 2,5 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de amenajare a noii clădiri a Prefecturii Satu Mare, pe structura abandonată de lângă sediul Inspectoratului Județean de Poliție.

De asemenea, a fost aprobat și bugetul Programului Național de Dezvoltare Locală și sunt șanse ca prin acesta să fie obținute finanțări pentru reabilitarea străzilor din localitățile aparținătoare orașului Livada, dar și pentru construirea celui de-al treilea pod peste Someș la Satu Mare, în zona străzii Ștrandului.

Pentru reabilitarea unor drumuri comunale din județul Satu Mare s-a obținut o suplimentare cu 10% față de suma aprobată inițial, de 9,4 milioane de lei, tot în urma  lobby-ului UDMR, la fel cum s-a aprobat și plata salariului asigurat de stat pentru un număr mai mare de angajați ca personal neclerical în parohiile din județ.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Cultură din Senat, Turos Lorand și-a exprimat satisfacția pentru majorarea cu 50% a salariilor artiștilor de la Teatrul de Nord și Filarmonica "Dinu Lipatti", precum și cu 20% pentru funcționarii din administrația locală, dar în același timp a atras atenția asupra faptului că în România nu există în prezent o grilă unitară de salarizare pentru aceste categorii de bugetari, de aceea una dintre prioritățile pe care le va promova UDMR în acest an va fi adoptarea unei legi a salarizării unitare la nivel național.

"Vrem să punem capăt situațiilor în care, de pildă, un funcționar de la o primărie din Constanța are salariu sensibil mai mare decât un coleg de-al său, angajat în același post, la o primărie din județul Satu Mare" – a subliniat senatorul Turos Lorand.

La rândul lui, deputatul Erdei D. Istvan a atras atenția asupra situației disperate în care se găsesc unele ONG-uri cu activitate de protecție socială, cărora le-au fost reduse drastic, cu aproape 40% bugetele alocate de stat pentru susținerea acestor activități în luna februarie. Deputatul UDMR are speranțe, totuși, că se va reveni la finanțare normală în urma negocierilor ce sunt purtate acum cu conducerea ministerului de resort. 

Tags: parlamentari  udmr  amendamente  buget  
1687 vizite
Distribuie pe