Locale Altele
Marti, 18 Iunie 2019
Marti, 18 Iun 2019
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Problemele de gramatică nu au culoare politică. Viceprimărița Sătmarului e dovada.
Florin Răchitan  - Duminica, 10 Iunie 2018

Într-o epocă a comunicării online în care spațiul public, atât cel real, cât și cel virtual, este inundat de exprimarea precară din punct de vedere gramatical a celor care se roagă să ia doar notă de trecere la Bac, este la modă, totuși, ”vânătoarea” și criticarea greșelilor de exprimare ale celor ajunși în funcții de conducere sau, în general, în atenția opiniei publice.

Motivul este destul de evident: dificultățile în respectarea regulilor gramaticale dezvăluie lacune uneori serioase în educația de bază, iar oamenii, mai ales cei care au luat Bac-ul fără probleme, nu au prea multă încredere în conducătorii despre care află că la școală au fost loazele clasei.

Tințele preferate ale vânătorilor de greșeli gramaticale sunt, așa cum era de așteptat, guvernanții sau parlamentarii, iar vârfurile actualei coaliții de guvernare le oferă destulă materie primă în acest sens.

Situația nu e diferită nici la nivel local, pe treptele inferioare ale ierarhiei politice, chiar dacă la Satu Mare coaliția de conducere are o configurație oarecum ”inversă” față de cea de la nivel național.

Dacă de textele publicate pe canalele oficiale de comunicare ale instituțiilor locale se ocupă, de obicei, oameni plătiți pentru această activitate și care, în condiții ideale, chiar se pricep la asta (deși mai apar și acolo, uneori, virgule sau cratime puse aiurea), riscul de a se face de oaie crește în momentul în care unul sau altul dintre politicienii locali se apucă să scrie ei înșiși pe paginile proprii de Facebook.

Așa a pățit-o recent viceprimărița liberală a Sătmarului, care în ciuda experienței de cadru didactic cu o oarecare vechime în această profesie nobilă, a reușit să ”scape” două greșeli de ortografie în două replici scurte într-o postare pe pagina sa de Facebook. Din grabă și neatenție, bineînțeles ;)) Dacă cineva nu a descoperit greșelile în maxim două secunde, atunci acest articol nu e pentru el/ea și ne cerem scuze pentru timpul pierdut cu lectura ;))

Tags: greseli  gramatica  viceprimar  satu mare  
557 vizite
Distribuie pe