Locale Altele
Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Mie, 21 Nov 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputatul sătmărean Ioana Bran a votat Legea Offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
Florin Răchitan  - Miercuri, 11 Iulie 2018

Camera Deputaților a votat marți așa-numita Lege Offshore, ce include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare. Unul dintre deputații care au votat această lege în varianta finală a fost și reprezentanta PSD Satu Mare, Ioana Bran, ministrul Tineretului și Sportului.

Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat. „Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România” - a declarat inițiatorul legii, liderul PSD Liviu Dragnea.

El a anunţat astfel o prevedere care nu a fost discutată până acum. Respectiv, Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor s-a introdus prevederea ca sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi din redevenţe să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa pentru parteneriatul public privat pentru finanţarea proiectelor mari de infrastructură, în special autostrăzile. „Aceste sume nu vor intra în coşul mare al bugetului de stat, sunt sume cu destinaţie specială” - a spus el.

În urma adoptării acestei legi, practic, se elimină creditul fiscal, adică nu se mai asumă obligaţia de către statul român ca fiscalitatea generală să nu fie modificată, iar dacă este modificată să se dea bani la nişte companii care compenseze această diferenţă.

De asemenea, se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat de bază preţul de 45,71 lei/MWh. Este preţul care a fost luat de bază la calculul din 2013 şi s-a pus un impozit pe o diferenţă. Diferenţa de la 45,71 lei până la 85 lei pe MWh, care înseamnă 39,29 lei. Se impozitează cu 30%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Asta înseamnă 6,25 miliarde de dolari pe care le încasează statul român din acest interval 45,71 – 85 lei. De la 85 în sus, la intervale de câte 15 lei se adaugă 5 puncte procentuale. Până la 190 de lei s-au făcut aceste intervale. S-a făcut un calcul, prognoză până la 145 lei, unde se estimează că s-ar putea să ajungă la un moment dat la acest preţ. După aceste date, statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari.

La aceste sume, se adaugă redevenţa estimată la 230 de milioane de dolari pe an, înmulţit cu 20 de ani, 4,6 miliarde, adică un total de 17,8 miliarde de dolari.

Jumătate din producţia de gaze exploatată din offshore va fi tranzacţionată pe piaţa din România. Asta înseamnă acoperirea deficitului de gaze pentru consum şi pentru economia românească, asta înseamnă independenţă energetică şi o infuzie serioasă în economie, deci dezvoltare.

810 vizite
Distribuie pe

Gabriel Leş: „A face parte din echipa Ministerului Apărării, în prag de Centenar, e un privilegiu"
Miercuri, 21 Noiembrie 2018
Într-un mesaj transmis public, noul ministrul al Apărării Naţionale, sătmăreanul Gabriel Leş, îşi transmite gândurile cu ocazia numirii sale, pentru a doua oară, în această funcţie de maximă responsabilitate în slujirea patriei.   continuare

Sătmăreanul Gabriel Leş a depus jurământul de ministru al Apărării Naţionale
Marti, 20 Noiembrie 2018
Noii membri ai Cabinetului Dăncilă, printre care și ministrul sătmărean Gabriel Leş, au depus jurământul de învestitură marţi, la ora 15,30, la Palatul Cotroceni. Premierul Viorica Dăncilă a convocat membrii cabinetului la o reuniune de lucru la sediul Guvernului, imediat după încheierea ceremoniei.   continuare

Ioana Bran şi-a luat rămas bun de la colegii din Ministerul Tineretului şi Sportului
Marti, 20 Noiembrie 2018
Sătmăreanca Ioana Bran şi-a făcut marţi o ultimă fotografie de grup, în calitate de ministru, cu colegii de la Ministerul Tineretului şi Sportului, cărora le-a transmis mulţumiri pentru colaborarea de până acum, anunţând, totodată, că îşi va continua activitatea de deputat PSD.   continuare

Ioana Bran pleacă din fruntea Ministerului Tineretului, Gabriel Leș revine la conducerea Ministerului Apărării
Luni, 19 Noiembrie 2018
Remanierea Guvernului Dăncilă a ocazionat...   continuare

Sătmăreni la Conferința Națională PES Activists pentru pregătirea alegerilor europene
Duminica, 18 Noiembrie 2018
Peste 300 de reprezentanți PES activists România din toată țara s-au adunat sâmbătă la Timișoara, la sala Europa a Centrului Regional de Afaceri, pentru a discuta despre...   continuare