Locale Altele
Luni, 13 Iulie 2020
Luni, 13 Iul 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputatul liberal Adrian Oros: „Pesta porcină va costa România 4 miliarde euro în următorii 10 ani”!
Florin Răchitan  - Vineri, 31 August 2018

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, deputatul Adrian Oros, care este şi prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a susţinut vineri o conferinţă de presă la Satu Mare, alături de preşedintele organizaţiei judeţene PNL, Adrian Albu, şi deputatul sătmărean Romeo Nicoară, pentru a prezenta unele aspecte ale crizei pestei porcine africane ce face ravagii acum în mai multe zone din ţară, inclusiv în judeţul nostru.

Deputatul clujean a subliniat că, deşi autorităţile au fost informate din timp despre pericolul epidemiei ce se răspândea încă din anul trecut în Ucraina, Polonia şi ţările baltice, măsurile pentru controlarea fenomenului au fost tardive şi ineficiente, motiv pentru care solicită public atât demisia directorului Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, Geronimo Brănescu, cât şi a ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Conform estimărilor Colegiului Naţional al Medicilor Veterinari, pagubele pe care le va suporta România în urma acestei epidemii de pestă porcină se vor ridica la valoarea totală de 4 miliarde euro în următorii 10 ani, motiv pentru care deputatul sătmărean Romeo Nicoară a anunţat că PNL va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să identifice cauzele şi vinovaţii de această situaţie.

Totodată participanţii la conferinţa de presă de vineri au anunţat că liberalii vor distribui în localităţile afectate de pesta porcină pliante informative cu tot ce trebuie să ştie gospodarii despre această boală şi măsurile pe care le pot lua pentru prevenirea răspândirii ei.

De asemenea, Adrian Oros a prezentat o listă cu 10 întrebări pe care le va trimite trio-ului Dragnea – Daea – Brănescu, listă pe care o publicăm integral:

1. De ce nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA)? Dimpotrivă, în populismul său, Petre Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale?

2. De ce anul acesta, după apariția pestei porcine africane, Președintele ANSVSA nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare? În celelalte state UE aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate în acest sens din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest, din primăvară, din fața ANSVSA. Cred că focarele de boală puteau fi identificate din timp și pierderile ar fi fost mult diminuate, pentru că, potrivit Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerț și export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploatații care au făcut obiectul inspecțiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată țara.

3. De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificarea restricțiilor de circulație a animalelor.

4. De ce Guvernul nu a modificat decât zilele acestea legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși, când are alte interese, emite Ordonanțe de Urgență săptămânal?

5. De ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor a fot convocat abia în 28 iunie, deși primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 Iunie, cu optsprezece zile înainte?

6. De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii iulie iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 August?

7. De ce nu s-au procurat din timp (din 2017) mijloace de incinerare și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE)?

8. De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau moarte) și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici (identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase) ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala?

9. De ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari din România si cu Asociațiile de Crescători?

10. De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a reprezentanților industriei de profil și a întregii populații privind măsurile care se impun, obligațiile ce le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

Tags: pesta  porcina  adrian oros  
560 vizite
Distribuie pe