Locale Altele
Sambata, 25 Ianuarie 2020
Sam, 25 Ian 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Deputatul liberal Romeo Nicoară susține dreptul de vot al tinerilor de la 16 ani
Cabinet Parlamentar Romeo Nicoară  - Joi, 28 Martie 2019

Deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară a anunțat că susține implementarea în legislația românească a unei recomandări votate de Parlamentul European încă din 2015, care prevede acordarea dreptului de vot și tinerilor care au împlinit deja vârsta de 16 ani.

Publicăm integral declarația deputatului sătmărean:

Susțin votul pentru tinerii care au împlinit 16 ani. Este un pas necesar pentru a crește incluziunea și mesajul lor în viața cetății.

Pentru că vin alegerile europarlamentare, să vorbim deci și despre subiecte europene. Din 2015, Parlamentul European a votat pentru susținerea votului tinerilor de 16 și 17 ani și a cerut statelor membre să găsească moduri de a introduce această prevedere în practică.

Este vorba deopotrivă de încredere și de responsabilizare. Tinerii sunt astăzi mult mai dinamici și participă cu rezultate la viața comunităților noastre. Lucrează, inovează, sunt un motor pentru tehnologie și adopția ei, unii plătesc deja taxe. Este firesc să le oferim și un instrument prin care să fie o voce egală, în mod democratic, în viața politică.

Noile media prin care ei comunică au ajuns să transforme viața noastră și, că vrem sau nu vrem, participăm și noi la o societate modelată de ei, chiar acum când vorbim. Este un grup important care trebuie adus la aceeași masă a deciziilor, ca persoane cu deplină înțelegere a lumii, uneori poate mai fină și actuală decât a celorlalți.

Nu este, așadar, o dorință de a-i împinge de la spate sau de a-i sensibiliza, ci de a accepta că ei sunt deja parte a societății politice, nu doar consumatori.

Experiența altora state, inclusiv europene, arată că inițiativa este un succes. Fie că este implementată gradual, doar pentru anumite tipuri de alegeri, fie deodată la toate, tinerii vor să participe. Au existat și în România demersuri similare, dar ele au fost realizate doar „pe fugă”, fără dezbatere și o asumare reală.

Sunt de părere că dreptul unor concetățeni de a decide cu privire la viața lor este elementar și merită atenție în mod prioritar. Asta înseamnă să devenim și mai mult europeni. E timpul pentru Europa!

Tags: drept  vot  tineri  
381 vizite
Distribuie pe