Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Gabriel Leș despre atitudinea oficialilor europeni față de România: ”Sper în revenirea la dialog și rațiune”
Cabinet Parlamentar Gabriel Leș  - Joi, 4 Aprilie 2019

Ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș, și-a exprimat poziția față de ultimele declarații ale unor oficiali europeni în legătură cu presupusele probleme din Justiția românească, făcând apel la revenirea la dialog și rațiune.

Publicăm integral declarația ministrului Gabriel Leș:

Startul campaniei electorale tulbură atmosfera politică autohtonă, însă aparent avem de-a face cu un fenomen de contagiune cu efecte vizibile până la Bruxelles. Nevoia de a muta atenția de la adevăratele probleme ale Uniunii plasează actualmente România într-o poziție ce frizează absurdul.

Declarațiile de ultimă oră ale unor oficiali europeni generează confuzie, Guvernul României aflându-se în postura de a da explicații cu privire la niște decizii inexistente. Se pare că oficialii europeni, în vâltoarea campaniei, nu au rezistat tentației de a fructifica electoral un domeniu ce ar trebui tratat cu maximă responsabilitate și sobrietate: Justiția. A pune în acord deciziile Curții Constituționale cu legislația în vigoare a devenit pentru anumiți exponenți ai instituțiilor de la Bruxelles o amenințare la adresa statului de drept.

Avem de-a face totodată cu situații inedite. Aceiași oficiali au cerut public ca o instanță din România să judece într-o anumită direcție speța ce o implică pe candidata la funcția de șef al Parchetului UE. Această doleanță bănuiesc că nu se adresează partidului de guvernământ, ci acelor entități care se îndeletnicesc cu asigurarea unor culoare în justiție.

O asemenea imixtiune flagrantă a generat o reacție fără precedent din partea secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, forul acuzându-i pe oficialii europeni de încălcarea independenței justiției, prin exercitarea de presiune publică în vederea adoptării unei soluții ce vizează o procedură judiciară în curs.

Dincolo de inadecvarea abordării față de un stat partener, sau de utilizarea dublului standard, găsesc extrem de contraproductivă atitudinea unor state care de la amvon fac apel la consolidarea Uniunii.

Apartenența României la Uniunea Europeană este un drept câștigat cu sacrificii însemnate, iar astfel de atitudini discriminatorii față de țara noastră nu fac altceva decât să submineze încrederea cetățenilor într-o organizație de care am decis cu entuziasm să ne legăm destinul. Infatuarea a decuplat partidele tradiționale europene de la agenda publică, iar astăzi pe Bătrânul Continent prosperă tot soiul de facțiuni populiste și eurosceptice, în vreme ce un partener de talia Marii Britanii a luat o decizie extremă.

Sper în revenirea la dialog și rațiune.

723 vizite
Distribuie pe