Locale Altele
Miercuri, 1 Aprilie 2020
Mie, 1 Apr 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Anamaria Maxim: ”Cartea europeană” a președintelui
Anamaria Maxim  - Joi, 18 Aprilie 2019

Președintele Iohannis a lansat ieri o carte despre comunicarea cu Europa. După ce a scris două cărți având laitmotiv pașii, Iohannis a mers la nivelul următor și ne vorbește despre comuniare, la o scală mai mare: Europa. Asta îmi amintește de începutul vieții pe pământ a omului: întâi învățăm să mergem, apoi să comunicăm coerent.

Faptul că Iohannis și-a lansat cartea cu 10 zile înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare îmi dă senzația că se bagă o prăjitură cremoasă la cuptor.

Anul trecut, în acestă perioadă, numele lui Klaus Iohannis era vehiculat ca fiind potențial candidat pentru poziția de președinte al Consiliului European din partea Grupului PPE.

Două luni mai târziu, la finalul lui iunie, Iohannis ne anunța cu un entuziasm exorbitant: „Am luat o decizie importantă și vreau sa v-o comunic acum, aici (...) Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”.

Aici, nu știm încă dacă a vrut doar să își impresioneze colegii de clasă arătându-le „who is the big boss”, pentru că se afla la reuniunea de 40 de ani de la finalizarea liceului, sau a primit confirmarea că va fi susținut pe mai departe.

Oricum ar fi, în politică - cum de altfel oriunde - există două principii de bază: „lucrurile se schimbă” și „nobody cares”, iar președintele ar fi trebuit să țină seama de aceste reguli. Este adevărat, după ce te muți din Ardeal la București, îți pierzi răbdarea și ritmul.

Întrebarea este: de ce a lansat Iohannis acum o carte despre România în contextul european? Poate din motivul pentru care Kovesi este în lumina reflectoarelor pe scena europeană, iar Rares Bogdan în atenția românilor și în scurt timp a PE.

Forțată de lege, în iulie, mâna lui Iohannis semnează demiterea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kövesi. De aici, filmul se transformă în serial. LCK decide să candideze pentru funcția de procuror șef european, concurând cu Bohnert - Franța și Ritter - Germania.

Toată această forfotă, creată în jurul LCK și a postului de procuror-șef european, nu reprezintă altceva decât episodul de promovare în rolul principal. Iar de aici, putem vorbi despre omul politic Kovesi.

Să dezbrăcăm „Contextul European”

De ce să-i dai rol dublu unui actor care este deja principal și cu 3 premii Oscar în CV? Germania va avea întotdeauna un cuvânt de spus în cadrul UE, în același timp, ea va avea întotdeauna o pârghie care pornește de undeva din Berlin și se termină la Moscova, apropo de „ordine multilaterală”. Pe de altă parte, UE aruncă ancora în Europa Centru-Est, după ce a văzut cum arată SUA lui Trump.

Când spui Franța vs Germania, politic (!), „vs” poate fi înlocuit de „=”. De ce?
Angela Markel se află pe o pantă alunecoasă în Germania și UE. Paralel și poate nu întâmplător, Macron se află pe coasta ascensională. Într-un balans simetric, unul coboară, altul urcă. La fel cum, poate nu întâmplător împărtășesc viziunea comună care evocă nevoia de reformare a UE.

Vorbă multă aici. Spotul publicitar preconizează multe. Dar haideți să nu ratăm ultimele 7 luni cu prelungire ale serialului.

Serialul targetează toți iubitorii de acțiune, mister și psihologie. Andres Ritter rămâne secund. Jean-François Bohnert este ideal pentru rolul din episodul Justiția din Europa. La fel cum Koveși - doamna de fier a Justiției - este ideală, dar nu perfectă, pentru rolul de președinte al României, in exchange cu rolul pentru postul de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene a lui Iohannis. Iar pentru că LC Koveși este ideală, dar nu perfectă în rolul de președinte al României, există Rareș Bogdan.

*Autoarea articolului este absolventă a Facultății de Comunicare / Jurnalism din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, masterand al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, colaboratoare Satu Mare Online

729 vizite
Distribuie pe